7 Ιαν 2019

18 Βιβλία που Ξεχώρισα το 2018 - part1

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Πώς είστε; Πώς πάει η προσαρμογή στην -μετά τις γιορτές- καθημερινότητα; Είναι δύσκολο το ξέρω, αλλά θα το καταφέρουμε!

Στα δικά μας τώρα, μεταξύ των νέων βιβλιοστόχων για την νέα χρονιά, αποφάσισα, πριν ξεκινήσουμε τις αναρτήσεις με τα νέα βιβλία και τις κριτικές, να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στα καλύτερα αναγνώσματα της χρονιάς που πέρασε! 

Η επιλογή κάποιων βιβλίων ήταν αναπόφευκτη και χωρίς δεύτερη σκέψη! Σε κάποια άλλα δυσκολεύτηκα, κάποια τα εβαλα και τα εβγαλα κάποια τα ξαναέβαλα στη λίστα, εν τέλει όμως νομίζω πως έκανα την πιο σωστή επιλογή! Πάμε λοιπόν να δούμε το πρώτο μέρος από τα 18 βιβλία που ξεχώρισα το 2018!

18 βιβλία που ξεχώρισα το 2018!


* Η σειρά των βιβλίων δεν είναι με κάποια σειρά προτίμησης, αφού είναι βιβλία διαφορετικών ειδών μεταξύ τους, αλλά σας τα έβαλα με τη σειρά με την οποία τα διάβασα.

Πάμε να ξεκινήσουμε !!!



1. 1984 - George Orwell 

1984-George Orwell


O George Orwell είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς, και μόνο όταν κάποιος έρθει σε επαφή με το έργο του μπορεί να το διαπιστώσει, και να το επιβεβαιώσει. Το 1984, είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά, δυστοπικά και προφητικά βιβλία που έχω διαβάσει. 

Ένα έργο που γράφτηκε το 1948 για να περιγράψει το 1984 καταφέρνει να περιγράψει με αλληγορικό τρόπο μέχρι και την σημερινή κοινωνία, όπου μέσα σε ένα καθεστώς απολυταρχίας απαγορέυεται η ελεύθερη σκέψη, και κάθε παραβάτης τιμωρείται. 

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική: εδώ

2. Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια - Harper Lee 

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια - Harper Lee


Το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο της Harper Lee, είναι και αυτό ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα το 2018! Το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια είναι ένα βιβλίο ύμνος στην ανθρωπότητα, καταδικάζει τον ρατσισμό, και εξυμνεί τη διακιοσύνη, μέσα από τα αθώα και παιδικά μάτια της εξάχρονης αφηγήτριας.

Ο Άτικους, πατέρας της μιρκής Σκάουτ, εργάζεται ως δικηγόρος στην Αμερική την εποχή του 30. Μια εποχή που στη χώρα κυριαρχούσε το μίσος και ο ρατσισμός. Ο Άτικους αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός άνδρα για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Ο κατηγορούμενος δεν έχει πολλά περιθώρια, και η πράξη του Άτικους να τον υπερασπιστεί θεωρείται από πολλούς παράλογη, και αυτό μόνο και μόνο λόγω του...χρώματος του άνδρα. 

Ένα διαχρονικό μυθιστόρημα, που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί από όλους. 

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική εδώ : εδώ

3. Ταξίδι στο Παρελθόν - Στέφαν Τσβάιχ 

Ταξίδι στο Παρελθόν - Στέφαν Τσβάιχ


Ο Στέφαν Τσβάιχ είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και κάθε του κείμενο με μαγεύει και με καθηλώνει. Το Ταξίδι στο παρελθόν είναι ένα ρομαντικό διήγημα, μιας απαγορευμένης σχέσης με φόντο τον πόλεμο και τα σημάδια από το πέρασμα του χρόνου στις ψυχές των πρωταγωνιστών. 

Παρόλο που είναι μικρό σε έκταση, είναι πολύ δυνατό και σε φορτίζει συναισθηματικά, δημιουργώντας μια πικρή διάθεση. Μπορεί να είναι κατά βάση ρομαντικό όμως κρύβει πολλές αλήθειες. 

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική: εδώ

4. Το Κορίτσι με τα Πορτοκάλια - Jostein Gaarder

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια  - Josein Gaarder


Το κορίτσι με τα πορτοκάλια ήταν ένα από τα βιβλία που με συνεπήρε, με έκανε να κλαίω από την δεύτερη νομίζω σελίδα, και μέχρι και σήμερα, όποτε το θυμάμαι, έχω πάντα ένα τσίμπημα στην καρδιά!

Πρωταγωνίστής είναι ο δεκαπεντάχρονος Γκέοργκ Ρόγκερ, που ζει με την μητέρα του και τον πατριό του. Η γιαγιά του ανακαλύπτει ένα γράμμα, την ύπαρξη του οποιόυ δεν γνώριζε κανείς, και που είχε αφήσει ο πατέρας του λίγο πριν πεθάνει, και ήθελε να το διαβάσει ο γιος του, όταν μεγαλώσει. Έτσι, ο μικρός, χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση από τον πατέρα του, ξεκινάει την ανάγνωση του γράμματος. Ένα γράμμα που τους φέρνει πολύ κοντά, που μοιάζει αλλόκοτο στην αρχή, όμως στο τέλος αφήνει τον μικρό - και εμάς που το διαβάζουμε - με σπασμένη καρδιά!

Με άγγιξε τόσο πολύ αυτό το βιβλίο, που ενώ είναι γραμμένο με πολύ απλό λόγο, σου σπαράζει την καρδιά... Ένα συγκινητικό παραμύθι για μεγάλα παιδιά!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

5. Το Παλτό - Nicolay Gogol

Το παλτό - Nicolay Gogol


Το Παλτό, του αγαπημένου μου Nicolay Gogol, μπορεί να είναι ένα μικρό διήγημα, όμως μέσα από αυτήν την κωμικοτραγική ιστορία κρύβονται πολλές διαχρονικές αλήθειες!

Ο ήρωας Ακάκι Ακακίεβιτς, είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, που το μόνο που κάνει είναι να εργάζεται. Φοράει ένα σκισμένο παλτό, και αποφασίζει να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει ένα καινούριο. Όμως, σαν τραγικός ήρωας που είναι κατά βάθος, σύντομα πέφτει θύμα κλοπής, και το αντικείμενο που τόσο πολύ πάσχισε να πάρει- το παλτό του δηλαδή- κλάπηκε! Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια του για να μπορέσει να το βρει!

Είναι ένα διαχρονικό έργο, που πίσω από αυτήν την ιστορία κρύβει πολλά περισσότερα, για τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούσε- και συνεχίζει να λειτουργεί - η κοινωνία.

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

6. Ιστορίες του Κ. Κόινερ - Bertotl Brecht


Ιστορίες του Κ. Κόινερ - Bertolt Brecht


Οι ιστορίες του Κ. Κόινερ ήταν ένα από τα πιο έξυπνα, καυστικά και ιδιαίτερα βιβλία που διάβασα! Σε μόλις 73 σελίδες, διαβάζουμε 73 σκέψεις του Κ. Κόινερ.Σκέψεις που ασκούν κριτική στην κοινωνία, στον καθωσπρεπισμό και στην ηθική. Σκέψεις γραμμένες με λίγες λέξεις, τόσο εύστοχες και διαχρονικές, που έβαλαν αυτόματα αυτό το κέιμενο του Brecht στη λίστα με τα αγαπημένα μου!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

7. Το βαλς των δέντρων και του ουρανού - Jean Michel Geunassia


Το βαλς των δέντρων και του ουρανού - Jean Michel Geunassia


Το βαλς των δέντρων και του ουρανού ήταν ένα από τα πιο καλογραμμένα και καλαίσθητα βιβλία που διάβασα μέσα στο 2018. Η κόρη του γιατρού που κούραρε τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Μαρκερίτ Γκασέ είναι η πρωταγωνίστρια αυτού του βιβλίου. Αφηγείται τη ζωή της, τα όνειρα της αλλά και τον άδοξο έρωτα που είχε με τον Ολλανδό ζωγραφό. Το βιβλίο επικεντρώνεται κυρίως σε αυτήν, και μέσω της μυθοπλασίας και των αποσπασμάτων από την εφημερίδα La Lanterne, μαθαίνουμε ενδιαφέροντα στοιχεία για την κοινωνική, πολιτική και τεχνολογική εξέλιξη της εποχής! 

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

8. Υπόγειος Σιδηρόδρομος - Κόσλον Γουάιτχεντ

Υπόγειος Σιδηρόδρομος - Κόλσον Γουάιτχνετ


Ο Υπόγειος Σιδηρόδρομος του Κόσλον Γουάιτχεντ δε θα μπορούσε με τίποτα να λείπει από αυτήν τη λίστα! Μέσα από αυτήν την ιστορία, παρακολουθούμε τις περιπέτειες της Κόρα, μιας Αφροαμερικανής σκλάβας, η οποία μέσω του δικτύου του υπόγειου σιδηροδρόμου προσπαθεί να το σκάσει και να οδηγηθεί στην ελευθερία. Ένα ταξίδι καθόλου εύκολο, ένα ταξίδι που κρύβει πολλές αλήθειες.

Όταν το διάβαζα ένιωθα ανάμεικτα συναισθήματα, και κυρίως ένιωθα λύπη, λύπη για τον άνθρωπο και για όσα έχει κάνει ανά την ιστορία, και νομίζω πως σίγουρα είναι ένα βιβλίο- μάθημα ζωής, από αυτά που σε ταρακουνάνε για τα καλά!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

9. Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ


Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, είναι από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία ανά τον κόσμο. Πρόκειται για το ημερολόγιο που κρατούσε η 13χρονη Εβραία Άννα Φρανκ, κατά την περίοδο την οποία η οικογένεια της βρήκε κρυσφήγετο σε ένα διαμέρισμα στο Πρίσενγρκατς της Ολλανδίας.

Εκεί, προσπαθώντας να κρυφτούν από τους Ναζί, διέμεναν δυό οικογένειες για περίπου δύο χρόνια, με την μικρή Άννα να καταγράφει κάθε στιγμή την καθημερινότητα τους, της σκέψεις της, τα όνειρα, του φόβους και τα συναισθήματα της. 

Είναι ένα πολύ δυνατό ανάγνωσμα, που πιστεύω δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, και αποτελεί κομμάτι τηε σύγχρονης ιστορίας. 

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ


Αυτό ήταν το πρώτο μέρος με τα 18 βιβλία που ξεχώρισα το 2018. Την Τετάρτη θα έχουμε και το δεύτερο! Εσείς, έχετε διαβάσει κάποιο από αυτά τα βιβλία; Ποια είναι η γνώμη σας; 


Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

6 σχόλια:

  1. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι ένα από τα βιβλιά που θέλω πολύ να διαβάσω αλλά ακόμη δεν έχω αξιωθεί να το βρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλές επιλογές πράγματι! Έχω διαβάσει το 1984, το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια και έχω διαβάσει αποσπάσματα και δει θεατρική μεταφορά από το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Είναι βιβλία όντως εξαιρετικά. Από Gaarder έχω διαβάσει το πολύ γνωστό Ο κόσμος της Σοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φαντάζομαι θα ηταν ωραίο και σε θεατρικη παράσταση ! Τον κοσμο της Σοφιας τον έχω και εγώ , αλλά ακόμη δεν έχω βρει χρόνο να τον διαβάσω ! Το κοριτσι με τα πορτοκάλια είναι εντελώς διαφορετικό βέβαια !

      Διαγραφή

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design