9 Ιαν 2019

18 Βιβλία που Ξεχώρισα το 2018! - part 2

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Τη Δευτέρα, είδαμε το part 1, απο τα 18 βιβλία που ξεχώρισα το 2018. Σήμερα, πάμε να δούμε το δεύτερο μέρος, με τα υπόλοιπα 9 βιβλία!


18 βιβλία που ξεχώρισα το 2018 - part 2


* Η σειρά των βιβλίων δεν παίζει κανένα ρόλο στην προτίμηση, απλώς τα έχω βάλει με τη σειρά που τα διάβασα! Συνεχίζουμε με το νούμερο 10-18!

Let's go!!!




10. Τυφλά Ψάρια - Δημήτρης Σίμος


Τυφλά Ψάρια - Δημήτρης Σίμος


Το συγκεκριμένο βιβλίo η αλήθεια είναι πώς το έβαλα και το έβγαλα από τη λίστα αρκετές φορές, όμως τελικά υπέκυψα, και το έβαλα μέσα! Αυτή τη φορά έχουμε έναν Έλληνα συγγραφέα, τον Δημήτρη Σίμο - γνωρίστε τον καλύτερα εδώ- και το δέυτερο βιβλίο του, με τίτλο Τυφλά Ψάρια.

Μια αστυνομική περιπέτεια, αρκετά καλοδουλεμένη, με πολλά μυστικά, αγωνία και ανατροπές που σε κρατάει στις σελίδες της! Εγώ το είχα διαβάσει σε μια μόλις μέρα, και νομίζω πως μόνο και μόνο γι'αυτό κερδίζει μια θέση στα 18 βιβλία που ξεχώρισα το 2018!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

11.  Η Ιστορία της Θεραπαινίδας - Μάργκαρετ Άτγουντ


Η ιστορία της θεραπαινίδας - Μάρκαρετ Άτγουντ


Η ιστορία της θεραπαινίδας είναι ένα δυστοπικό και αλληγορικό μυθιστόρημα από την Μάργκαρετ Άτγουντ, το οποίο γράφτηκε το 1985. 

Μεταφερόμαστε στην Δημοκρατια της Γαλαάδ, όπου με απολυταρχικό τρόπο οι γυναίκες είναι καταδικασμένες να παίρνουν τον ρόλο των θεραπαινιδών. Δηλαδή πρέπει να αναπαράγουν παιδιά για τους Κυβερνήτες τους. Όσες γυναίκες δεν μπορούν ή δεν τα καταφέρνουν καταδικάζονται σε θάνατο. Η πρωταγωνίστρια μας, η Τουφρέντ, είναι και αυτή μια θεραπαινίδα. Παρακολουθούμε την καθημερινότητα της, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τις σκέψεις της και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει με τον Κυβερνήτη της.

Μου άρεσε πάρα πολύ, και πιστεύω πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα κρύβει πολλές αλήθειες για την κοινωνία μας και την θέση της γυναίκας στη σημερινή εποχή. Συγκλονιστικό!!!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

12. Εκατό Χρόνια Μοναξιά - Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


Εκατό χρονιά μοναξιά - Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


Το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν στη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισα το 2018 , από την πρώτη κιόλας σελίδα!

Η γραφή του Μάρκες πραγματικά με μάγεψε και με μαγνήτισε, με καθήλωσε από την αρχή μέχρι το τέλος! Η ιστορία εφτά γενιών Μπουενδία, μια κατάρα που τους καταδικάζει σε εκατό χρόνια μοναξιά, μια μίξη ρεαλισμού και φανταστικού, και εν τέλει όλη η ιστορία της Λατινικής Αμερικής ξεδιπλώνεται σε αυτό το μυθιστόρημα και στις σελίδες του!

Προσωπικά, το βάζω όχι μόνο στα top βιβλία του 2018, αλλά και γενικότερα στα top βιβλία που έχω διαβάσει μέχρι στιγμής!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική: εδώ

13. Καληνύχτα καλούδια μου - Νικήτας Μ. Παπακώστας


Καληνύχτα καλόυδια μου - Νικήτας Παπακώστας


Ο δεύτερος - και τελευταίος - Έλληνας συγγραφέας που ξεχώρισα το 2018 είναι ο Νικήτας Παπακώστας. Μέσα από αυτήν την μικρή νουβέλα, με τίτλο Καληνύχτα Καλούδια μου - και αυτό το εξαιρετικό κατά τη γνώμη μου εξώφυλλο - κατάφερε να μπει σε αυτήν τη λίστα!

Μέσα στις λίγες σελίδες αυτού του βιβλίου, ξεδιπλώνεται μια ιστορία βγαλμένη από το παρελθόν. Σκοτεινή, βουκολική, αλληγορική, συνδυάζει κάτι από θρύλους και παραδόσεις, και φυσικά ελληνική επαρχία! Κάπως έτσι, αυτή η ιστορία μπήκε στην καρδιά μου!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

14.  Όλο το Φως που δεν Μπορούμε να Δούμε - Άντονυ Ντορ 


Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε - Άντονυ Ντορ

Και αυτό το μυθιστόρημα του Άντονυ Ντορ, δεν θα μπορούσε να λείπει! Β Παγκόσμιος Πόλεμος,Ευρώπη, μια τυφλή κοπέλα που με τον πατέρα της μετακομίζει στο Σαιν Μαλό, ένας ορφανός έφηβος με έντονη κλίση στην φυσική μεταφέρεται σε μια στρατιωτική ακαδημία, και όλα αυτά ενώνονται με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, που σε αγγίζει και σε συγκινεί! 

Το μόνο που δε μου άρεσε στο συγκεκριμένο βιβλίο ήταν το τέλος, όμως αξίζει για όλο το υπόλοιπο!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

15. Καλημέρα Σύντροφοι - Ondjaki 


Καλημέρα Σύντροφοι - Ondjaki


Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, και χαίρομαι που έστω και τυχαία το ανακάλυψα!

Στην ουσία πρόκεται για μια αυτοβιογραφική ιστορία του Αγκολέζου συγγραφέα Ondjaki , όπου περιγράφει την καθημερινότητα μιας παρέας εφήβων στη Λουάντα, την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Μέσα από τα μάτια των παιδιών παρακολουθούμε πώς αυτά αντιλαβάνονται τον πόλεμο και τις πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα. Ένα τρυφερό και αληθινό βιβλίο που με έκανε να αναζητήσω τον συγγραφέα!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

16. Άνθρωποι και Ποντίκια - John Steinbeck


Άνθρωποι  και ποντίκια - John Steinbeck


Πραγματικά απορώ γιατί δεν είχα διαβάσει το συγκεκριμένο κείμενο νωρίτερα! Βέβαια, κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο John Steinbeck, μέσα από αυτή τη σύντομη ιστορία, μας μεταφέρει στην Αμερική την εποχή της οικονομικής ύφεσης, και σε ένα δίδυμο, τον Τζωρτζ και τον Λένι, που κάνει παρέα αναζητώντας ένα καλύτερο άυριο και μια ευκαιρία για εργασία.

Ο ένας προστατεύει τον άλλον, και αυτό θα χρειαστέι να συμβεί και στο ράντζο Σαλίνας, όπου εκεί θα αλλάξει η ζωή και των δύο με άσχημες συνέπειες. 

Ένα τρυφερό, ανθρώπινο και σκληρό βιβλίο που στο τέλος κορυφώνεται δραματικά κάνοντας τον ανανγώστη να νιώθει πολύ δυνατά συναισθήματα.

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

17. Άκου Ανθρωπάκο - Βίλχελμ Ράιχ 


Άκου ανθρωπάκο - Βίλχελμ Ράιχ


Το κείμενο του Βίλχελμ Ράιχ, είναι ένα από τα πιο δυνατά και συγκλονιστικά για τον άνθρωπο κείμενα. Ο Βίλχελμ Ράιχ, σε αυτό το κείμενο- καταπέλτη εκτοξεύει αλήθειες για τον άνθρωπο και την θέση του στην κοινωνία, τον ρόλο του και το πώς μπορεί να αλλάξει για το καλό όλων. 

Ένα συγκλονιστικό κείμενο, αληθινό, διαχρονικό, σκληρό και  καυστικό κείμενο για την ατομική ευθύνη, που αξίζει να διαβαστεί από όλους. 

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ 

18. Η Ομορφιά είναι πληγή - 'Εκα Κουρνιάουαν 


Η ομορφιά είναι πλήγη - Έκα Κουρνιάουαν


Το μυθιστόρημα του Έκα Κουρνιάουαν με τίτλο Η Ομορφιά είναι Πληγή, θα το χαρακτήριζα απλά με μια λέξη. Έπος!

Βαδίζοντας στα βήματα του Μάρκες, ο Κουρνιάουαν μας μεταφέρει στην Ινδονησία, κατά τη διάρκεια της κατάληψης της από τους Ιάπωνες. Με πρωταγωνίστρια την Ντούι Άγιου, παρακολοθούμε τη ζωή της και όσων την περιβάλλουν. Με σπονδυλωτή αφήγηση, μπάινουμε από την μια ιστορία στην άλλη και μπλεκόμαστε σε μια εξαιρετική ιστορία. Ιστορία, μυθοπλασία, φανταστικά και πραγματικά γεγονότα, μύθοι, και μια εξαιρετική γραφή, έκαναν αυτό το βιβλίο ένα από τα αγαπημένα μου!

Διαβάστε την ολοκληρωμένη κριτική : εδώ

Αυτό ήταν και το δεύτερο μέρος με τα 18 βιβλία που ξεχώρισα το 2018. Το 2018 ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά, όπου ήρθα σε επαφή με παλιούς και νέους συγγραφείς, και διάβασα αρκετά είδη λογοτεχνίας! Τα περισσότερα από τα βιβλία που διάβασα ,μου άφησαν μόνο θετικές εντυπώσεις, λίγα με άφησαν αδιάφορη και ελάχιστα με απογοήτευσαν!

Εσάς πώς ήταν αναγνωστικά το 2018; Περιμένω τα σχόλια σας!


Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design