5 Νοε 2018

ΔιαβάΖω : Καλημέρα Σύντροφοι / Ondjaki

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ!

Σήμερα θα σας γράψω για ένα βιβλίο που εντόπισα λίγο τυχαία, μου κίνησε το ενδιαφέρον, και θεωρώ πως πραγματικά αξίζει την προσοχή μας!

Το βιβλίο ονομάζεται Καλημέρα Σύντροφοι από τον Ondjaki (ψευδώνυμο του Αγκολέζου συγγραφέα και ποιητή Ντάλου ντε Αλμέιντα, το οποίο στη διάλεκτο ουμπούντου σημαίνει πολεμιστής), και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα. 

Η αλήθεια είναι πως το βρήκα τυχαία κρυμμένο και χωμένο κάτω από μια στοίβα με ευπώλητα best sellers ενός πολύ μεγάλου βιβλιοπωλείου, και το εξώφυλλο του με έκανε να το παρατηρήσω. Το άφησα από τα χέρια μου, όμως λίγο μετά ξαναβρέθηκε μπροστά μου, οπότε και το θεώρησα σημάδι! -ωραία βιβλιοφαγική δικαιολογία ε;;; 

Και αφότου το πήρα και το ξεκίνησα, απλά το διάβασα μονοκοπανιά! Πάμε να δούμε το γιατί!





Ο ήρωας μας ονομάζεται Ντάλου - και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού το μικρό αυτό μυθιστόρημα έχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία- και είναι ένας έφηβος που ζει στην Αγκόλα, σε μια πολύ κρίσημη πολιτική περίοδο για τη χώρα. 

Μέσα από τα μάτια ενός έφηβου και της παρέας του, παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή μιας χώρας που μαστίζεται από έναν εμφύλιο πόλεμο, έπειτα από μακροχρόνια κατοχή. Μέσα από απλή γλώσσα και σύντομους διαλόγους ο Ondjaki , καταφέρνει να μας μεταδώσει πόσο διαφορετικά βλέπουν τον κόσμο οι ενήλικες από εμάς. Προσωπικά, απόλαυσα πολύ τη στιγμή που η θεία του Ντάλου από την Πορτογαλία καταφτάνει στη Λουάντα, και ο μικρός ακούει τις ''παράξενες'' ιστορίες που αυτή του αφηγείται - όπως ότι στην Πορτογαλία ψωνίζουν χωρίς κουπόνια από την αγορά! - με έντονο το στοιχείο της αθωότητας και της παιδικής αφέλειας.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του συγκεκριμένου μυθιστορήματος είναι πως δεν αναλώνεται τόσο στο κομμάτι του πολέμου - εξάλλου η Λουάντα δεν ήταν το επίκεντρο των γεγονότων- αλλά στον απόηχο των συνεπειών του. Εστιάζει περισσότερο στους ήρωες, στα παιδιά και στο πως αυτά αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση, πως εξηγούν κάποια γεγονότα και πως αυθόρμητα εξακολουθούν να είναι και πάλι παιδιά που βαδίζουν στο δρόμο της ενηλικίωσης!

Το Καλημέρα Σύντροφοι είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ondjaki , και σίγουρα θα ήθελα πολύ να διαβάσω περισσότερα από αυτόν, αφού η αίσθηση που μου άφησε στο τέλος ήταν αυτή της προσμονής για να διαβάσω περισσότερα από αυτόν!
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design