26 Νοε 2018

ΔιαβάΖω : Η Ομορφιά Είναι Πληγή - Έκα Κουρνιάουαν

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ.

Κάποια βιβλία σε καθηλώνουν από το εξώφυλλο. Κάποια από τον ντόρο που κυκλοφορεί γύρω από το όνομά τους. Κάποια από το όνομα του συγγραφέα. Κάποια άλλα βιβλιά στην αρχή τα βαριέσαι, και έπειτα μπορεί να μην τα αφήνεις από τα χέρια σου. Και είναι και κάποια - λίγα - βιβλία που σε καθηλώνουν από την πρώτη κιόλας πρόταση. Ναι, ναι! Υπάρχουν και αυτά, και θα σας το αποδείξω ευθύς αμέσως !

Ένα Σαββατιάτικο απόγευμα του Μάρτη η Ντούι Άγιου ξύπνησε στον τάφο όπου ήταν θαμμένη τα τελευταία είκοσι ένα χρόνια. 

Και με αυτήν την πρόταση ξεκίνησα να διαβάζω ένα από τα πιο επικά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Η Ομορφιά είναι Πληγή, από τον Έκα Κουρνιάουαν

Και ναι, H Ομορφιά είναι Πληγή, και αυτό το βιβλίο είναι ακριβώς αυτό, μια...''ομορφιά'', που κάθε φορά που αναγκάζεσαι να το κλείσεις σε πληγώνει βαθύτατα!


H ομορφιά είναι πληγή - Εκα Κουρνιάουαν



Βρισκόμαστε στην Ινδονησία, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν αυτή καταλαμβάνεται από τους Ιάπωνες. Εκεί ζει και η πρωταγωνίστρια μας, η ολλανδικής και ινδονησιακής καταγωγής πανέμορφη Ντούι Άγιου. Η Ντούι Άγιου, κρατείται ως αιχμάλωτη πολέμου από τους Ιάπωνες, και μαζί με μια ομάδα κοριτσιών εξαναγκάζεται να γίνει πόρνη.

Οι συνθήκες την αναγκάζουν να συνεχίσει αυτό το επάγγελμα, και παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει, θα καταφέρει να γίνει η πιο περιζίτητη και ξακουστή πόρνη, μια φήμη που θα τη συνοδεύει καθόλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ζώης της.

Η Ντούι Άγιου, γνωρίζει πολλούς άντρες και ζει μια θυελλώδη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκτά τέσσερις κόρες. Οι πρώτες τρεις, που έχουν πάρει την εξωτερική της ομορφιά, ζουν και αυτές ιδιαίτερες ζωές, οι οποίες ξεδιπλώνονται μέσα στις σελίδες αυτού του αριστουργηματικού μυθιστορήματος. 

Η τέταρτη κόρη, μετά τις κατάρες της Ντούι Άγιου θα γεννηθεί ''άσχημη'', και θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επανένωση των γυναικών. 





Ο σύγχρονος μαγικός ρεαλισμός που υπηρετεί ο Έκα Κουρνιάουαν τα έχει όλα. Ιστορία, μύθους, τοπικούς θρύλους, γεγονότα πραγματικά και εξωπραγματικά που δένουν αρμονικά και σε καθηλώνουν. Η γραφή του είναι σκληρή, ωμή, τραχειά. Ο λόγος καυστικός, αισθησιακός, παράτολμα ιδιαίτερος και χειμαρρώδης σε απορροφά και σε κρατάει εκεί, δέσμιο στις 539 σελίδες του.

539 σελίδες που δε με έκαναν να βαρεθώ ούτε μια στιγμή. Το μυθιστόρημα του Έκα Κουνριάουαν είναι ένα ενήλικο σκοτεινό ''παραμύθι'', που σίγουρα μπορεί να ειδωθεί με πολλές διαφορετικές ματιές και ερμηνείες. Μια αλληγορική ιστορία, ή μάλλον πολλές ιστορίες μαζί, που μπλέκονται, ενώνονται, εξαρτώνται η μια από την άλλην, χωρίζουν, μοιάζουν και διαφέρουν ταυτόχρονα, αλλά κυριώς σε καθηλώνουν! Δεν είναι τυχαίο που το μυθιστόρημα Η Ομορφιά Είναι Πληγή, έχει χαρακτηριστεί ως το σημερινό Εκατό Χρόνια Μοναξιά- για το οποίο σας είχα γράψει εδώ.

Ένα άκρως απολαυστικό βιβλίο, που σε κάνει να νιώθεις πλήρης. Η αλήθεια είναι πως μόλις το τελείωσα ένιωσα γεμάτη, γεμάτη από λέξεις και εικόνες, συναισθήματα και λαχτάρα. Λαχτάρα να βρω σύντομα ένα ακόμη βιβλίο που θα με κάνει να νιώσω τα ίδια συναισθήματα με αυτό !

Το βιβλίο του Έκα Κουρνιάουαν  με τίτλο Η Ομορφιά Είναι Πληγή, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

2 σχόλια:

  1. Είναι μεγάλη τύχη να φτάνει στα χέρια σου ένα βιβλίο ικανό να σε συγκλονίσει. Καιρό έχει να μου συμβεί κάτι τέτοιο. Η παρουσίασή σου με έβαλε σε τεράστια περιέργεια. Καλές αναγνώσεις Χαρά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως είναι μεγάλη τύχη η αληθεια να λέγεται ! Καλη σου μέρα !!! 😊😊😊

      Διαγραφή

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design