25 Απρ 2018

Είδαμε το... '' Ο Επιθεωρητής Έρχεται "

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Πως είστε; Πως περνάει η εβδομάδα σας; Ο καιρός όσο πάει και καλοκαιριάζει, και αν και δεν είμαι φαν της εποχής - είπαμε είμαστε παιδιά του χειμώνα! - το μόνο που μου αρέσει στο καλοκαίρι είναι τα θερινά σινεμά ! Ε, και τα παγωτά !

Θερινά σινεμά λοιπόν, ταράτσες στο κέντρο της Αθήνας, με μυρωδιά από βουτυρωμένο ποπ κορν, γιασεμί και παλιατζούρες! Παλιατζούρες ταινίες από αυτές που χαίρεσαι να τις βλέπεις ! Ε, μιας και έκανα τον συνειρμό λόγω καλοκαιριού, θα σας μιλήσω για μια από τις αγαπημένες μου ταινίες ! 

Ο Επιθεωρητής Έρχεται... ! 

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του J. B. Priestley  , σε σκηνοθεσία Guy Hamilton , με πρωταγωνιστή τον Alastair Sim !





Μεταφερόμαστε στο 1912, και στο σπίτι μιας πλούσιας αστικής βρετανικής οικογένειας η οποία ετοιμάζεται να δειπνήσει. Το δείπνο όμως σύντομα θα διακοπεί, με την άφιξη ενός... επιθεωρητη. Ο μυστηριώδης επιθεωρητής,ανακρίνει την οικογένεια για την αυτοκτονία μιας νεαρής φτωχής κοπέλας. Φαινομενικά, όλοι αδιαφορούν και απορούν τι σχέση έχει το γεγονός με την οικογένεια. Όμως σύντομα αποκαλύπτεται πως λίγο πολύ όλα τα μέλη της οικογένειας συνέβαλαν στο να οδηγηθεί η κοπέλα στο θανατο.

Το έργο του J.B. Prisley  γράφτηκε το 1944, και είναι από τα πιο κλασικά έργα μέχρι και σήμερα. Εκτός από τη συγκεκριμένη ταινία, έχει βγει και μια πιο σύγχρονη  ( 2015), ενώ έχει ανέβει στο θέατρο άπειρες φορές! 

Είναι ένα έργο το οποίο πραγματεύεται το θέμα της ευθύνης του ατόμου, το πως η πράξη και τα λόγια του ενός λειτουργούν ως μέρος μιας αλυσίδας. Είναι ένα διαχρονικό έργο, ενώ η νουαρ ατμόσφαιρα σου δημιουργεί το αίσθημα μυστηρίου, και κάνει τους υπεύθυνους ακόμα πιο υπεύθυνους. Ο Επιθεωρητής ανακρίνει τα μέλη της πλούσιας οικογένειας, τα οποία αντί να νιώθουν τύψεις προσπαθούν να συγκακλύψουν ό,τι δεν τους συμφέρει, και να στρέψουν τα πάντα ως προς ώφελος τους...Όμως η πραγματική τιμωρία πολλές φορές είναι μέσα μας... 

Είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες, και ένα από τα κείμενα που με κάνει πάντα να σκέφτομαι... Μέσα στην απλότητα του, είναι πολύ δυνατό και φυσικά το φινάλε, είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο έργο ακόμα πιο μοναδικό !

Ο Επιθεωρητής έρχεται... Εσείς ακόμα να του ανοίξετε; 


Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design