16 Απρ 2018

*ΔιαβάΖω : Το Άλικο Γράμμα / Ναθάνιελ Χόθορν *

Γειά και χαρά,  Χαρά εδώ!  

Πως είστε;  Ελπίζω  να είστε  όλοι  και όλες  καλά  ! 

Σήμερα  θα επιστρέψουμε  σε ένα αγαπημένο  μου είδος,  την κλασική λογοτεχνία,  και σε ένα πολύ σημαντικό βιβλίο της  !  Το Άλικο Γράμμα από Ναθάνιελ Χόθορν,  ένα βιβλίο  που αν και γράφτηκε το 1850 αγγίζει  οποιονδήποτε  το διαβάσει  μέχρι και σήμερα!  

Πάμε λοιπόν να ταξιδέψουμε στη Βοστώνη του 17ου αιώνα,  παρέα  με την "αμαρτωλή " πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας, την Έστερ Πριν!  




Η Έστερ Πριν καταδικάζεται σε δημόσια διαπόμπευση  στη νεοσύστατη Βοστώνη,  και η τιμωρία της είναι να φορά στο στήθος  της ένα  κεντητό μεγάλο κόκκινο γράμμα Α*,  σύμβολο της μοιχείας της ως προς τον μεγαλύτερο σύζυγο  της που έλειπε για δύο χρόνια...  Η Έστερ Πριν γέννησε την μικρή Περλ,  κόρη του κρυφού της εραστή που αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει την ταυτότητα του.  Παρά τον δημόσιο εξευτελισμό και τις δυσκολίες που συναντάει δεν λέει κουβέντα και υπομένει μόνη της το βάρος της πουριτανικής και αυστηρής κοινωνίας που την απομονώνει και τη θεωρεί αμαρτωλή.  Η Έστερ προσπαθεί να καταπνίξει τα συναισθήματα της,  να προστατεύσει τον δειλό  εραστή της,  και να εξηγήσει στην κόρη της όσα θέλει να μάθει!  

Αν και το βιβλίο έχει γραφτεί  το 1850 δεν κουράζει καθόλου,  και η ιστορία εξελίσσεται  ομαλά,  με δραματικές κορυφώσεις που σε συνεπαίρνουν . Ο πουριτανισμός, οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες των αυστηρών κατοίκων  έρχονται σε αντίθεση με τη ρομαντική και καλή καρδιά της πρωταγωνίστριας. Ταυτόχρονα όμως ο δυναμισμός και το μεγαλείο της σε κάνουν να τη συμπαθείς και να τη θαυμάζεις,  σε αντίθεση με τον κρυφό της εραστή, που εξαιτίας της δειλίας του "αναγκάζει" τους κατοίκους της αποικίας να μην μπορούν να συγχωρήσουν το τόσο "σοβαρό αμάρτημα " στο οποίο έχει υποπέσει...  

Σε κάποια σημεία κυριαρχεί το συναίσθημα και σε κάποιες το χιούμορ. Η καταπίεση της ελευθερίας και των συναισθημάτων και οι θρησκευτικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζει η πρωταγωνίστρια  θέτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν έχουν αλλάξει όντως κάποια πράγματα μέχρι και σήμερα... 

Το τέλος του βιβλίου είναι  δραματικό και ίσως λυτρωτικό,  αλλά για ποιον;  Θα το ανακαλύψετε....διαβάζοντας το!!!  Γατί  κάποια βιβλία  αξίζει  να διαβάζονται!  :-) 

*  Α : adulteress =  μοιχαλίδα 


Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

6 σχόλια:

  1. Και η ταινία μετέφερε ικανοποιητικά την ατμόσφαιρα αλλά είπαμε, το βιβλίο πάνω απ' όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν την έχω δει ακόμη , αλλά αφού έχω διαβάσει το βιβλιο σιγουρα θα τη δω κάποια στιγμη !

      Διαγραφή
  2. Ούτε το βιβλίο έχω διαβάσει ούτε την ταινία έχω δει!!! Ντροπή μου αλλά σ'ευχαριστώ για την ιδέα που μου έδωσες :)
    Σε φιλώ !
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σιγά την ντροπή !!! ποτέ δεν είναι αργά για να διαβάζουμε όμορφα βιβλία και να βλέουμε αξιόλογες ταινίες !!! ¨-)

      Διαγραφή
  3. Πρέπει κάπου να το έχω το συγκεκριμένο αλλά δεν το έχω διαβάσει, νομίζω ήρθε η ώρα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομιζω πως αφού το εχεις , αξίζει να του αφιερωσεις λίγο χρονο !

      Διαγραφή

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design