7 Μαρ 2018

*ΔιαβάΖω : Ο Λύκος της Στέπας / Ερμαν Έσσε

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο που με έκανε να κάνω κάτι που δεν έχω κάνει σχεδόν ποτέ ! Να το διαβάσω, και στο καπάκι να το διαβάσω ξανά ! 

Πρόκειται για ένα από το πιο γνωστά έργα του Έρμαν Έσσε, που είναι Ο Λύκος της Στέπας !





Τι είναι όμως ο λύκος της στέπας; Είναι ο Χάρρυ Χάλλερ, που μάλλον είναι και ο ίδιος ο συγγραφέας, ένας μελαγχολικός και απομονωμένος άντρας με διπλή (τουλάχιστον )προσωπικότητα, που παλεύει μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Είναι ο Χάρρυ Χάλλερ, που δε συμβιβάζεται με τους κανόνες της αστικής τάξης, που κοροιδεύει καθε τι νέο και χλευάζει κάθε τι τεχνολογικό. Συνάμα όμως, θέλει να μπει στον κόσμο των απλών ανθρώπων, να νιώσει και να αισθανθεί όλα αυτά που απορρίπτει...

Είναι ένας λύκος που παλεύει με τον ίδιο του τον εαυτό. Και αποφασίζει να πεθάνει. Όμως δεν είναι και σίγουρος! Πάντα κάτι τον σταματάει, και αυτό το κάτι μπορεί να είναι και ο ίδιος. Η ίδια η κοινωνία και ο πολιτισμός βάζουν εμπόδια στα πάθη και στις επιυθμίες του... (μας)...Άνθρωπος και λύκος μαζί, κατοικούν σε ένα σώμα, παλεύουν να υπερισχύσουν , και ταξιδεύουν στον κόσμο του ασυνείδητου παίρνωντας και εμάς μαζί τους, σε ένα από τα ομορφότερικα λογοτεχνικά ταξίδια !

Δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο, όμως σε συνεπαίρνει. Χάνεσαι στις σελίδες του, θέλεις να μπεις μέσα στις λέξεις και να τις αφήσεις να σε ρουφήξουν... Θέλεις να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι γίνεται στο μυαλό του λύκου της στέπας, τον συμπονάς, τον κατανοείς , και κάπου κάπου γίνεται οικείος. 

Είναι ένα από τα βιβλία που σε καθηλώνουν, ίσως και μια αναγνωστική εμπειρία, από αυτές που σε συγκλονίζουν για μέρες, και τριβελίζουν το μυαλό σου σε άσχετες στιγμές ! Με το που το διάβασα, μαγνητισμένη το ξεκίνησα από την αρχή !

Είναι λογοτεχνία; Είναι ψυχογράφημα; Είναι αυτοβιογραφία; Είναι όλα αυτά και κάτι παραπάνω... Είναι ένα κείμενο που σε καθηλώνει... Αλήθεια ... Εσύ μπορεις να συνυπάρξεις με τον λύκο που κρύβεις μέσα σου; 
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

2 σχόλια:

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design