22 Ιουλ 2015

*Από την Πόλη έρχομαι...!!!*






 Από την Πόλη έρχομαι, και σας φέρνω νέο post με όλες τις λεπτομέρειες από το καινούριο μου ταξίδι!!!




Μπορεί να χάθηκα, μπορεί οι εξελίξεις να άλλαξαν την καθημερινότητα μας, μπορεί το σουβλάκι με αλάτι να έχει Φ.Π.Α. 23% αλλά τα όνειρα είναι όνειρα, και άπαξ δεν πραγματοποιηθούν δεν έχουν θέση στις ζωές μας! Και τι θα ηταν οι ζωές χωρίς όνειρα; Χμμμμ....!!! Ας το αφήσουμε για αργότερα!

Πάντα είχα όνειρο να ταξιδέψω στην Κωνσταντινούπολη και να περπατήσω στους δρόμους της πρωήν Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, να χαθώ στις αγορές που μυρίζουν μπαχάρια και λουκούμια, να γευτώ μια χαμένη ελληνική γη και να ζωντανέψουν μπροστά μου όλες οι σκηνές της ιστορίας αλλά και της λογοτεχνίας που κατά καιρούς έχω διαβάσει!

Ένα ταξίδι που με γέμισε συγκίνηση αλλά και μεγάλη χαρά! Ένα ταξίδι στην Πόλη που ακροβατεί σε δύο κόσμους και που ισορροπεί ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Το παλιό και το καινούριο! Δυο όψεις ενός νομίσματος! Και στη μέση εμείς, οι άνθρωποι του σήμερα, που ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας κουβαλάμε στις πλάτες μας στερεότυπα που όμως δεν ισχύουν... 

Πάμε όμως στο δια ταύτα, και ας ξεκινήσουμε την περίηγηση !!! Αρχικά να σας πω, πως το δωμάτιο μας βρισκόταν στην πλατεία Ταξίμ, η οποία είναι γνωστή για τα επεισόδια που έγιναν κάποια χρόνια πριν.



 Σήμερα, είναι η καινούρια μεριά της Πόλης, εκεί που υπάρχει ζωή, και φυσικά παραδίπλα βρίσκεται η πασίγνωστη λεωφόρος Istiklal, κάτι σαν να λέμε η δική μας η Ερμού, μόνο αρκετά μεγαλύτερη! 



Με πλήθος μαγαζιών, φαγάδικων, εστιατορίων, μπαρ αλλά και πλανόδιους μουσικούς, σφύζει από ζωή, από νωρίς το πρώι μέχρι αργά το βράδυ!




Εκεί υπάρχει και το πανεπιστήμιο Galaasaray , και οι σημαίες στολίζουν πολλά από τα νεοκλασσικά κτίρια- ω ναι, υπάρχουν πολλά νεοκλασσικά κτίρια! Το καλύτερο είναι το παλιό τραμ, που όλο και όλο είναι αυτό που βλέπετε! Φυσικά, δεν καλύπτει κάποια μεγάλη απόσταση, φτάνει ως το τέλος του δρόμου και ξαναγυρίζει! Είναι αλήθεια ότι έχει πολύ κόσμο, και μπορείς να κρεμαστείς ανενόχλητα από τα πλαινά του!!!!  Yolooo!!!!

Αυτή ήταν και η πιο ευρωπιακή μεριά της Πόλης. Εκεί κάτσαμε το πρώτο βράδυ, όπου περάσαμε φανταστικά! Το επόμενο πρωί, κατηφορήσαμε τη λεωφόρο και βρεθήκαμε στον Πύργο του Γαλατά!


 Έπειτα συνεχίσαμε τη διαδρομή μας, και φτάσαμε στη γέφυρα του Γαλατά, που ενώνει την παλιά με την καινούρια πόλη! Εκεί μείναμε με το στόμα ανοιχτό, γιατί νιώσαμε ότι βλέπουμε καρτ ποστάλ σε 3d !!! Τότε καταλάβαμε ότι βρισκόμαστε σε άλλο πολιτισμό, και ο αέρας μύριζε Ανατολή!


Οι γλάροι έκοβαν βόλτες πάνω από τα δεκάδες βαπορέτα που πραγματοποιούν κρουαζιέρες, ενώ οι μιναρέδες ξεπρόβαλαν από παντού... Τα μικρόφωνα μετέδιδαν την προσευχή πέντε φορές την ημέρα, και ακόμα και αν δεν καταλαβαίναμε τίποτα, ήταν ανατριχιαστική η αίσθηση ! Δυστυχώς η Αγία Σοφία δε φαίνεται τόσο πολύ, ειδικά σε σχέση με το Μπλε και το Γενί Τζαμί που είναι και τα μεγαλύτερα. Πήραμε λοιπόν το τραμ, και οδεύσαμε προς την Αγία Σοφία! 

Η ουρά ήταν πάρα πολύ μεγάλη, και τα συστήματα εισόδου στα μουσεία πολύ εξελιγμένα! Περιμέναμε υπομονετικά κάμποση ώρα και μπήκαμε στο χώρο! Η αίσθηση απερίγραπτη! Χαρά και στεναχώρια. Νοσταλγία για κάτι που νιώθεις πως ξέρεις και το έχασες, ακόμα και αν δεν το είχες ζήσει ποτέ... Ακόμα και ως τέμενος δε χάνει την αίγλη και την ομορφιά της.



 Η πρώτη Αγία Σοφία χτίστηκε το 360, ενώ μετά την καταστροφή από πυρκαγιά, χτίστηκε ξανά επί Ιουστινιανού το 537. Το 1453, μετά την άλωση της Πόλης, μετατράπηκε σε Τέμενος, ενώ από το 1934, λειτουργεί ως μουσείο.

 Έπειτα κάναμε μια βόλτα στην περιοχή Sultanahmet, όπου βρίσκεται η Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, ο Βυζαντινός Ιππόδρομος, η Γερμανική Κρήνη κ.α.π.. Και στη συνέχεια μπήκαμε στο Μπλε Τζαμί! Όπου φυσικά έβαλα μαντήλα, και εβγαλα τα παπούτσια μου! Πετύχαμε και ώρα προσευχής, οπότε ήταν μια πολύ διαφορετική εμπειρία!


Μπλε Τζαμί.

Στην έξοδο από το Μπλα Τζαμί βρίσκεται η Γερμανική Κρήνη,


















και οι δύο στήλες που έχουν διασωθεί από το Βυζαντινό Ιππόδρομο!



Σειρά είχε η Βασιλική Κινστέρνα, μια υπόγεια δεξαμενή, που χτίστηκε επί εποχή Ιουστιανού για δεύτερη φορά (πιθανόν είχε κτιστεί από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και καταστράφηκε το 475), και φανέρωνε την υπέροχη μηχανική των Βυζαντινών!

Το αξιοπερίεργο είναι τα δύο κεφάλια των Μεδουσών, που έχουν τοποθετηθεί το ένα ανάποδα και το άλλο στο πλάι! 


Έπειτα συνεχίσαμε την επίσκεψη μας στο Τοπ Καπί, το παλάτι του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπή, όπου καθίσαμε περίπου τέσσερις ώρες για να το γυρίσουμε! Για μένα αξίζει η επίσκεψη στο συγκεκριμένο παλάτι, ειδικά αν είστε λάτρεις την αρχιτεκτονικής, και όχι μόνο! Χορταίνει το μάτι από πλούτο, ενώ ταξιδεύεις σε άλλες εποχές! Μέσα στο παλάτι, στεγάζονται πολλά δωμάτια που περιλαμβάνουν εκθέσεις στα οποία δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες, όπως το δωμάτιο με τη συλλογή ευρωπαικών ρολογιών, θησαυρών, κοσμημάτων, όπλων, κ.α. Πάρτε μια ιδέα, η οποία είναι πολύ μικρή!!!

 


Με ένα επιπλέον κόστος μπορείς να μπεις και στο Χαρέμι, το χώρο όπου έμεναν οι γυναίκες του Σουλειμάν!

 Η αρχιτεκτονική είναι απίστευη, ενώ τα πάντα είναι σχεδιασμένα με φοβερές λεπτομέρειες. Πλακάκια και πορσελάνες φερμένα από την Κίνα σε συνδυασμό με μπαρόκ χρυσές λεπτομέρειες δημιουργούν ένα συνδυασμό που σε κάνει να μένεις με το στόμα ανοιχτό!



Η επίσκεψη μας στην Παλιά Πόλη δε θα μπορούσε να τελειώσει έτσι απλά! Αφήσαμε για το τέλος την επίσκεψη στο Μεγάλο Παζάρι! Υ.γ. αν έχετε κλειστοφοβία ξεχάστε το !!!



Μια κλειστή αγορά, που λειτουργεί από το 1461 και πάνω από 1200 μαγαζία αποτελεί σημείο αναφοράς της Κωνσταντινούπολης! Πολλά δρομάκια, ένας λαβύρινθος μαγαζιών, γεύσεις, μυρωδιές και αρώματα, το μέρος που αν έχεις υπομονή μπορεί να κάθεσαι να...παζαρεύεις για ώρες! Βέβαια έχουν ανοίξει πολλά καταστήματα που ξεφεύγουν από τα κλασσικά, με πολλές απομιμήσεις τσαντών και ρούχων, χωρίς όμως να λείπουν και τα παραδοσιακά μαγαζάκια! Καφενέδες, και μαγαζιά με μπακλαβάδες και λουκούμια, μπαχαρικά, τσάγια, πασμίνες, ναργιλέδες, κεραμικά αλλά και στολές, είναι κάποια από τα τοπικά προιόντα που μπορεί να αγοράσει κανείς!

Φυσικά, περάσαμε και από το Γενί Τζαμί, το πιο καινούριο δηλαδή Τζαμί της Πόλης που βρίσκεται στις ακτές του Βοσπόρου!




Μα η βραδιά δε θα τελείωνε έτσι απλά!!! Πήραμε τα ψώνια μας, και γνωρίσαμε τη ρομαντική πλευρά της Πόλης, γιατί ναι, υπάρχει και αυτή!!! Μια κρουαζιέρα στο Βόσπορο την ώρα που έπεφτε ο ήλιος! Μια από τις ομορφότερες κρουαζιέρες που έχω κάνει ποτέ μου, και που θα ξανάκανα και θα ξανάκανα και θα ξανάκανα!


Και ναι θέλησα να πιω όλο το Βόσπορο! Νομίζω τότε ερωτεύτηκα την Πόλη!!! Αλλά τι λέω; Την Πόλη την ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη ματιά και από το πρώτο βήμα!

 Η επόμενη μέρα περιλάμβανε εκδρομή στα Πριγκηπόννησα! Πήραμε το καράβι της γραμμής και κινήσαμε για μια μονοήμερη εξόρμηση !!! Τα Πριγκηπόννησα είναι τέσσερα, η Πρώτη, η Αντιγόνη, η Χάλκη και η Πρίγκηπος με τα δύο τελευταία να είναι τα μεγαλύτερα αλλά και τα πιο δημοφιλή!



 Στην Πρίγκηπο, κάναμε το γύρο του νησιού με άμαξα, όπου συνηθίζεται από τους περισσότερους, και απολάυσαμε τις μοναδικές ομορφιές του νησιού!

 Γυρνώντας το απογευματάκι, περάσαμε μια βόλτα από την Αγορά των Μπαχαρικών! Μια ακόμη μεγάλη αγορά, όχι τόσο μεγάλη όσο η προηγούμενη, αλλά με πολλές επιλογές για δωράκια και αναμνηστικά!




Φυσικά τα γλυκά κλέβουν πάντα την παράσταση!!!! Ευτυχώς που περπατήσαμε πολύ, αλλιώς θα μου χρέωναν υπέρβαρο σίγουρα!!!

 Μια τελευταία βόλτα κατά μήκος του Βοσπόρου ήταν απαραίτητη, για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε όσα πιο πολλά μπορούμε!

Η επόμενη και τελυταία μέρα μας βρήκε να κάνουμε μια ακόμη βόλτα στη λεωφόρο Istilkal, αλλά και ένα πέρασμα από το Pera Pallas, το ξενοδοχείο που διέμενε μεταξύ άλλων και η Agatha Christie! Λέτε να εμπνεύστηκε εκεί για το ''Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές'';;


Έπειτα πήραμε το δρόμο για το αεροδρόμιο! Ένα υπέροχο τετραήμερο, που πέρασε τόσο γρήγορα, σαν ένα όμορφο παραμύθι! Ένας προορισμός που σίγουρα θα επισκεφτώ ξανά, και ένα ταξίδι που προτείνω σε όλους!

Έχω να θυμάμαι μόνο θετικά και πολύ λίγα αρνητικά!

Τα αρνητικά είναι πως αν χρησιμοποιήσετε συγκοινωνία οπλιστείτε με υπομονή! Τα τραμ ειδικά τις μεσημεριανές ώρες είναι πήχτρα, και δυστυχώς η μυρωδιά είναι αποπνικτική. Εμείς σχεδόν τα αποφύγαμε και προτιμήσαμε να κινηθούμε με τα πόδια! Αν πάτε οδικώς, προετοιμαστείτε για τρελή κίνηση, οπότε και πάλι προτείνω τα πόδια! Επίσης αρκετά καταστήματα δεν έχουν ευρωπαικές τουαλέτες, οπότε για τις κοπέλες είναι ένα θέμα! Τέλευταίο αρνητικό για μένα ήταν η θέα και η μυρωδιά του άψητου κεμπάπ και γύρου το πρωί που ακόμα το μάτι δεν είχε ανοίξει! Όποτε έβλεπα να γεμίζουν τα καταστήματα γύρναγα το κεφάλι, γιατί είναι κάτι που μου αρέσει, αλλά προτιμώ να το βλέπω ψημένο!!! Μόνο αυτά ήταν τα αρνητικά , τα οποία ήταν μηδαμινά σε σχέση με τα θετικά και τις όμορφες στιγμές που πέρασα!!!

Πάμε τώρα στα θετικά! Οι Τούρκοι είναι υπερβολικά ευγενικοί και φιλόξενοι, το φαγητό δεν είναι επικίνδυνο, κυκλοφορείς άνετα μόνος σου χωρίς φόβο, η τουρκική λίρα είναι πολύ χαμηλή,οπότε πάρτε άδεια βαλίτσα για να χωράνε τα ψώνια σας, και φυσικά προετοιμαστείτε για τα καλύτερα τα οποία σας τα άφησα για το τέλος!!!


Μπακλαβάδες, λουκούμια, καταίφια, κεμπάπ, τσάι πράσινο μήλο, τούρκικος καφές, ότι πρέπει για τους λάτρεις του φαγητού του γλυκού και της καλοπέρασης!!!Θα νιώσετε πασάδες!!!

 Κάπως έτσι πέρασαν αυτές οι τέσσεριςυπέροχες μέρες!!! Άλλος ένας προορισμός σβήστηκε από τη λίστα!!! Ένας καινούριος πολιτισμός μπήκε για λίγο στη καθημερινότητα μου! Άλλα τρια κιλά προστέθηκαν στο σώμα μου!!! Υπομονή για το επόμενο ταξίδι!!! Ως τότε keep dreaming!!!




Byeeee!!!!!

*Φιλική συμμετοχή Stam !!!

















Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

22 σχόλια:

  1. Πανέμορφες φωτογραφίες.. Νιώθω λες και ταξίδεψα μαζί σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα βρε Φιλενάδα και περίμενα αυτό σου το post σου! Είχα ξετρελαθεί με το album των φωτο που είχες ανεβάσει στο fb και περίμενα λεπτομέρειες εδώ! Εντάξει, αγαπώ Κωνσταντινούπολη! Έχω βρεθεί για αρκετές ημέρες -Οικογενειακώς- όταν ήμουν μικρή, όμως θυμάμαι τα πάντα (γιατί ως γνωστόν έχω και φοβεή μνήμη! χαχα!). Ωραίες αναμνήσεις από ένα τέλειο ταξίδι. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ξανά πάω τώρα που είμαι 'μεγάλη". Πάντως η μάνα μου είχε πάει πριν δυο χρόνια, όταν είχε έρθει η αδελφή της από την Αυστραλία και επειδή έχει συγγενείς εκεί, πήγαν για μια εβδομάδα και γύρισαν όλη την Τουρκία και δεν αφήσαν μέρος για μέρος. Και μου είχε φέρει και μερικά γλυκά και το κόκκινο παραδοσιάκό τους τσάι που της είχα παραγγείλει και καταλαβαίνεις...

    Άντε μπρος για το επόμενο ταξίδι σας!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου φιλενάδα!!! σου εύχομαι να βρεθείς και πάλι εκεί, και όπου αλλού θέλεις σύντομα!!!! έτσι είναι οι ωραίες αναμνήσεις δε φεύγουν ποτέ απο μέσα μας!!!αχ, αυτό το τσαι και τα γλυκάκια απλά απίστευτα, σε καταλαβαίνω απόλυτα!!!πολλά πολλά φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  3. Αααχ πρέπει να ηταν τέλεια!!! Σε ζηλεψα!!!τι ωραια μερη!κ τι ωραιο φαγητο!!μακαρι να μπορεσω να παω καποτε!!😊😊
    Εύχομαι με το καλο κ τα επομενα ταξιδια 💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακαρι να πας !!!!!!!!! Και να φας ολα αυτα τα ωραια χαχαχα !!!!! Ευχαριστωωωω πολλα φιλάκιαααα !!!!!!

      Διαγραφή
  4. Μπράβο χαίρομαι που πέρασες όμορφα κσι μας μετεφερεε με τις φωτογραφίες και τις περιγραφές σου εκεί , καλο καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο άρθρο!!!!Κάθε φορά και καλύτερη επιστρέφεις!!!Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω σε ευχαριστω παρά πολυ κοριτσακι μου !!!! Φιλακια !!!

      Διαγραφή
  6. Υπεροχο ποστ και φανταστικες φωτογραφιες!
    Με ταξιδεψες και μενα!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολυ Ελευθερία μου χαίρομαι πολυ για αυτο !!! :-)

      Διαγραφή
  7. Αχ, πρέπει να ήταν πολύ ωραία...φαίνεται και από τις φωτογραφίες, άλλος λαός, άλλη κουλτούρα, άλλη αίσθηση..Σου εύχομαι σιγά σιγά να σβήσεις όλους τους προορισμούς από τη λίστα σου!! Πολλά φιλιά xx
    www.thegirlybible.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν φανταστικά....... Σε ευχαριστω πολυ και σου εύχομαι ρο ιδιο !!!!! Φιλάκιαααα !!!!

      Διαγραφή
  8. Πήγα στην Κωνσταντινούπολη το 2012 και ηταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα στ εξωτερικό χωρίς γκρουπ παρά μόνο με την κολλητή μου! Όλα όσα ένοιωσες τα ένοιωσα κι εγώ, αφού είναι τόσο μαγικά εκεί! <3 <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι είναι πραγματικά υπέροχα!!!αχ α έμενα στη Θεσσαλονίκη θα πήγαινα συνέχεια !!!!! <3

      Διαγραφή
  9. Υπέροχο post! Μας ταξίδεψες! Θέλουμε κι εμείς πολύ να πάμε Κων/πολη! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κούκλες να πάτε είναι υπέροχα, και αν θέλετε κάποια βοήθεια με χαρά α σας κατατοπίσω!!!

      Διαγραφή
  10. Ένα ακόμη υπέροχο post σου που θέλω να διαβάσω και να ξανά διαβάσωω!!
    Υπέροχες φωτογραφίες!
    Καλή συνέχεια στα ταξίδια σου κούκλα μου!

    Πολλά φιλιά,
    Μαρία από http://alternativebeautybymaria.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γλυκιά μου Μαρία να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πολύ!!! φιλάκια!!!

      Διαγραφή

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design