22 Ιουλ 2019

ΔιαβάΖω : Lumen - Μπεν Πάστορ

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές είμαι εδώ με ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, το οποιο διάβασα σχεδόν απνευστί! Χάρηκα πολύ λοιπόν, που το Lumen της Μπεν Πάστορ ( λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρία Βερμπένα Βόλπι) βρέθηκε στα χέρια μου, και που κατάφερε να με ταξιδέψει σε μια χώρα και σε μια περίοδο της ιστορίας που πάντα με αγγίζει και με συγκινεί!


Lumen - Μπεν Πάστορ





Βρισκόμαστε στην Κρακοβία το 1939, και στη χώρα έχουν εισβάλλει τα γερμανικά στρατεύματα για την εξόντωση των  Πολωνών Εβραίων. Με αφορμή τη δολοφονία της ηγουμένης Καζιμιέρτζα σε ένα καθολικό μοναστήρι, θα γνωρίσουμε τον Γερμανό λοχαγό Μάρτιν Μπόρα, όπου με βοηθό τον πατέρα Τζόν Μαλέτσκι θα προσπαθήσουν να διελευκάνουν το μυστήριο πίσω από το θάνατο της ηγουμένης.

Η ηγουμένη Καζιμιέρτζα λέγεται πως είχε προφητικές δυνάμεις, ενώ η αγαπημένη επίκληση της "Lumen Christi, Adiuva Nos"  κρύβει κάποιο βαθύτερο νόημα που μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη λύση του εγκλήματος. Ακόμα ένα θέατρο, μια σαγηνευτική ηθοποιός ονόματι Εύα Κοβάλσκα και η κόρη της μπλέκονται και αυτές με τον δικό τους τρόπο μέσα στο πολυσέλιδο αυτό μυθιστόρημα.

Αρχικά λάτρεψα τον τρόπο με τον οποίον η συγγραφέας κατάφερε να με ταξιδέψει στην Κρακοβία, έστω και σε αυτήν την σκοτεινή εποχή. Ατμοσφαιρικό, με μια δόση μυστικισμού, και ένα έγκλημα που έχει συγκλονίσει την τοπική - και όχι μόνο - κοινωνία αναδυκνείει ταυτόχρονα τα εγκλήματα των Ναζί χωρίς να εστιάζει πραγματικά εκεί.

Ο Μάρτιν Μπόρα είναι πολύ συμπαθής χαρακτήρας, και αναμένω να μεταφραστούν και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς ( 12 στο σύνολο). Ευγενικός, μεθοδικός και κυρίως ανθρώπινος, εύκολα ταυτίζεσαι μαζί του και δε μπορείς παρά να τον συμπαθήσεις από τις πρώτες κιόλας σελίδες.

Αυτό που με κέρδισε όμως περισσότερο από όλα είναι ο τρόπος με τον οποίον η Μπεν Πάστορ κατάφερε να συνδυάσει το αστυνομικό με το ιστορικό μυθιστόρημα. Το βιβλίο ισορροπεί ανάμεσα σε αυτά τα δύο με τέτοιο τρόπο που η ζυγαρια δεν γέρνει ούτε στη μια ούτε στην άλλη μεριά. Παράλληλα ψυχαναλύει τους χαρακτήρες σε βάθος, και επενδύει σε αυτούς. Η ιστορική έρευνα είναι εμφανής, χωρίς να επεμβαίνει στο λογοτεχνικό κομμάτι ενώ οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, η βία και οι ακραίες εγκληματικές πολιτικές ιδεολογίες περυτιλίγουν το μυστήριο γύρω από το θάνατο της ηγουμένης.

Το Lumen είναι ένα πολυπεπίπεδο και περίτεχνο μυθιστόρημα το οποίο με άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις, με ταξίδεψε και με έφερε σε επαφή με έναν ήρωα που θέλω πολύ να συναντήσω ξανά, τον Μάρτιν Μπόρα.

Το μυθιστόρημα της Μπεν Πάστορ Lumen κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και μπορείτε να το βρείτε : εδώ
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design