19 Ιουν 2019

Βραβεία Public 2019, Οι Μεγάλοι Νικητές

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Άλλη μια τελετή απονομής βραβειών για την φετινή χρονιά, αυτή  τη φορά των βραβείων Public, η οποία όμως διαφέρει από τα άλλα βραβεία λογοτεχνίας, αφού στις περισσότερες κατηγορίες αυτός που ψηφίζει και κρίνει το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους ανανγώστες!

Βραβεία Public


Την Πέμπτη λοιπόν, 13 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η 6η απονομή τελετής των βραβείων Public, στην αίθουσα ''Αλεξάνδρα Τριάντη'' στο Μέγαρο Μουσικής, και έπειτα από 301.254 ψήφους κρίθηκαν οι αγαπημένοι του κοινού σε εννιά κατηγορίες! Πάμε λοιπόν να δούμε ποιοί κέρδισαν το αναγνωστικό κοινό τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και όσα συνέβησαν σε μια βραδιά γεμάτη βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικούς οίκους και αναγνώστες!




Η βραδιά ξεκίνησε με τους ήχους της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκήνης, όπου έκαναν όχι μόνο την έναρξη και τη λήξη της βραδιάς, αλλά συνόδευαν μουσικά και κάθε υποψήφια κατηγορία. Ο παρουσιαστής της βραδιάς Ορφέας Αυγουστίδης με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων αλλά και σημαντικών ανθρώπων στο χώρο της λογοτεχνίας, των τεχνών και των γραμμάτων έδωσαν χώρο στους νικητές να μιλήσουν για τη νίκη τους. Πρωταγωνιστής της βραδιάς δεν ήταν άλλος από το βιβλίο, αφού κάθε ένας που ανέβαινε στη σκηνή για να παραδώσει το βραβείο, μας έλεγε και μια μικρή ιστορία για το τι σημαίνει για τον κάθε ένα το βιβλίο, ιστορίες που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ταυτιστεί!

Αναμένοντας τους νικητές


Το κοινό είχε τον λόγο στις περισσότερες κατηγορίες, και παμε ευθύς αμέσως να δούμε τι αποφάσισε σε κάθε κατηγορία!


  • Ελληνικό μυθιστόρημα: Ο φοίνικας, Χρήστος Χωμενίδης, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμαν o εκδότης, Θάνος Ψυχογιός και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Στέφανος Δάνδολος.
  • Μεταφρασμένο μυθιστόρημα: Το δέμα, Sebastian Fitzek, (μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου), εκδόσεις Διόπτρα. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασίλης Καραμητσάνης.
  • Ελληνικό non-Fiction: Περπατώντας στην Αθήνα, Νίκος Βατόπουλος, εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας.
  • Ελληνική σύγχρονη ποίηση: Αυτοπροσωπογραφία του λευκού, Χάρης Βλαβιανός, εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε η ιστορικός, Μαρία Ευθυμίου.
  • Ελληνική παιδική λογοτεχνία: Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, Αντώνης Παπαθεοδούλου (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βραβείο απένειμε η σεναριογράφος, Μιρέλλα Παπαοικονόμου.
  • Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: Όλα ξεκίνησαν όταν μου έφεραν τον Ζαχαρία, Βέρα Πρατικάκη (εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού), εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η ερμηνεύτρια, Φωτεινή Δάρρα.
  • Ευ Ζην : Το δώρο, Στέφανος Ξενάκης, εκδόσεις Key Books. Το βραβείο απένειμε η δημοσιογράφος, Δέσποινα Ζευκιλή, Διευθύντρια Σύνταξης Αθηνόραμα.
  • Κατηγορία «έκπληξη», Αξέχαστος ήρωας: Ήρθε το χαρτί, Κώστας Μαλλιάτσης Σάλας, εκδόσεις Χρονικό. Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) και Διευθύντρια των βιβλιοθηκών του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αλεξάνδρα Παπάζογλου.
  • Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της χρονιάς: Little Tree Books & Coffee (Κουκάκι). Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Άρης Στυλιανού.

Εκτός όμως από τα βραβεία στα οποία ψήφισε το κοινό, δόθηκαν και τρια ακόμη βραβεία, ένα εκ των οποίων το ψήφισε κριτική επιτροπή, και δύο βραβεία από τους εργαζόμενους των καταστημάτων Public!

  1. Εκδοτικό Αποτύπωμαεκδόσεις Καστανιώτη. Το βραβείο απένειμε ο CEO των Public, Χρήστος Καλογεράκης.
  2. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public-Ελληνικό Μυθιστόρημα: Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης, Γιάννης Καλπούζος, εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η υπεύθυνη βιβλιοπωλείου του Public Συντάγματος, Ελπίδα Σταματοπούλου.
  3. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public-Ελληνικό Παιδικό βιβλίο: Αντάμα, Θοδωρής Παπαϊωάννου (εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή), εκδόσεις Ίκαρος. Το βραβείο απένειμε ο υπεύθυνος βιβλιοπωλείου του Public Τσιμισκή, Νίκος Ιωαννίδης.

Και φυσικά η βραδιά είχε επίκενρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ήταν και η τιμώμενη χώρα. Το  «Μνημείο πεσόντων», από Alice Oswald (μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά), εκδόσεις Μελάνι πήρε το βραβείο το οποίο δόθηκε από τη διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου Αναστασία Ανδρίτσου και τον βρετανό συγγραφέα Anthony Horowitz, που ήταν η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, και με τον λόγο που έβγαλε έκανε το κοινό να τον καταχειροκροτήσει!

Μια από τις ομορφότερες στιγμές της βραδιάς


Φυσικά, μετά το τέλος της τελετής ακολούθησε party με cocktails και finger food,  συναντήσεις με συγγραφείς και φίλους, και συζητήσεις σχετικά με τους υποψηφίους, τους ''νικητές'' και τους ''χαμένους''. 

Με την Ανδριάνα Ροδάκου, τον Άγγελο Βασιλείου και τον Γιώργο Πεπονάκη


Τα public μου έδωσαν την ευκαιρία να διαβάσω και ένα από τα βιβλία της βραδιάς που βραβέυτηκαν, Το Δώρο, από τον Στέφανο Ξενάκη, ο λόγος του οποίου με έκανε να θέλω να διαβάσω το βιβλίο του! 

Το Δώρο από τον Στέφανο Ξενάκη


Ήταν μια ωραία βραδιά, μια τελετή που έχει γίνει θεσμός πια, και που φέρνει πιο κοντά το αναγνωστικό κοινό με τους συγγραφέις, δίνοντας τους τον πρώτο λόγο! Ανυπομονούμε για τα επόμενα βραβεία!



Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design