17 Ιουν 2019

Η Γη του Νέου Ξεκινήματος , Ανάβαση : Δέσποινα Σίσκου

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Τι κάνετε; Πώς ειστε; Το σημερινό post δεν είναι απλά μια βιβλιοκριτική όπως αυτές που σας έχω συνηθίσει! Η Δέσποινα Σίσκου, η συγγραφέας που είχαμε γνωρίσει μέσα απο το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο  Άμαχος, και φυσικά είχαμε... ανακρίνει εδώ, κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο, και είχα την χαρά να βρίσκομαι στην παρουσίαση του βιβλίου και να μιλήσω για αυτό!

Σήμερα λοιπόν θα σας μεταφέρω όσα συνέβησαν στην παρουσίαση, θα σας μιλήσω για το βιβλίο, θα μάθουμε και κάποια πράγματα από τη συγγραφέα για το νέο της αυτό εγχείρημα, και στο τέλος του άρθρου σας έχουμε και μια έκπληξη!

Η Γη του Νέου ξεκινήματος , Ανάβαση από τη Δέσποινα Σίσκου, και τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.


Δέσποινα Σίσκου, Η Γη του Νέου Ξεκινήματος , Ανάβαση, Εκδόσεις Πηγή






Αρχικά θα ήθελα να σας πω λίγα πράγματα για το βιβλίο, γιατί μου άρεσε και γιατί αποφάσισα να μιλήσω για αυτό! Η Γη του Νέου Ξκεινήματος είναι μια πολιτική, δυστοπική περιπέτεια φαντασίας, που φέρνει τον πρωταγωνιστή αντιμέτωπο με τον αντίπαλο του. Ο Ραφαήλ ένας άνθρωπος ταγμένος στις πολιτικές του ιδεολογίες, έρχεται σε σύγκρουση και σε κόντρα με τον οικογενειακό του περίγυρο, κάνοντας τις σχέσεις με την μοναδική του αδερφή σχεδόν ανύπαρκτες. Όμως ένα κρυμένο μυστικό θα αναγκάσει τον Ραφαήλ να αντιληφθεί πως οι σχέσεις των ανθρώπων όταν είναι ''γραφτό'' να μείνουν ενωμένες θα μέινουν, όσο και αν εμείς οι ανθρωποι θέλουμε να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε. 

Η Ανάβαση είναι το πρώτο μέρος της διλογίας, ναι θα έχουμε και συνέχεια, και μέσα από αυτήν την πολιτική περιπέτεια κρύβoνται ακόμα περισσότερα νοήματα, νοήματα που νομίζω θα έπρεπε να μας απασχολούν. Ο απολυταρχισμός, η εμμονή στις ιδέες - καλές οι κακές- έχουν άσχημες συνέπειες, όχι μόνο για τις σχέσεις με τους γύρω, αλλά και για τις σχέσεις με τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο Ραφαήλ είναι ένας ήρωας - αντιήρωας, που έχει χάσει για τα καλά τον εαυτό του, και θα προσπαθήσει να τον βρει όταν πια έχει φτάσει στο τέλμα, με βοηθό όσα μισούσε, να συμβιβαστεί και ανακαλύψει πως ενώ ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω, υπάρχει ακόμα ελπίδα να διορθώσουμε τα λάθη μας. 

Η Δέσποινα Σίσκου, έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό της τρόπο γραφής, και να σε βάλει για τα καλά στο μυαλό του πρωταγωνιστή, να σε κάνει και εσένα κομμάτι της ιστορίας και να σε παρασύρει συναισθηματικά και ανανγωστικά. Οι συνεχείς ερωτήσεις του ήρωα στον εαυτό του, η παραδοχή ότι έχει κάνει λάθη και κατά βάθος το γνωρίζει αλλά γίνεται έρμαιο του ίδιου του του εαυτού, η προσμονή για το μεγάλο...μπαμ όλα αυτά είναι κομμάτια ενός παζλ που η συγγραφέας ενώνει με το δικό της ύφος, δημιουργώντας ένα βιβλίο σαφώς πιο ώριμο και πιο εξελιγμένο από το πρώτο, μένοντας όμως πιστή στον τρόπο γραφής και στο λογοτεχνικό ύφος με το οποίο την γνωρίσαμε!

Φυσικά και για ένα τέτοιο βιβλίο θα δεχόμουν να μιλήσω! Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις 7 Ιουνίου, στον Πολυχώρο Αίτιον, έναν φιλόξενο χώρο που συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου. 

Χρυσαυγή Πατσάκη, Δέσποινα Σίσκου, Βαγγέλης Μουλαράς, Χαρά Σωτηροπούλου και Άρτεμις Βελούδου





Οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή φυσικά και ήταν εκεί, με εκπρόσωπο την αγαπημένη Άρτεμις Βελούδου, ενώ για το βιβλίο εκτός από εμένα μίλησε ο stand up comedian Βαγγέλης Μουλαράς - που εκτός από συντονιστής της κουβέντας, έσπασε τον πάγο και μας έκανε όλους να γελάσουμε πολύ!-, και η κειμενογράφος Χρυσαυγή Πατσάκη, που με το δικό της ύφος εδωσε μια ξεχωριστή νότα στην παρουσίαση. 

Στιγμές από την παρουσίαση του βιβλίου


Φυσικά η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη συγγραφέα Δέσποινα Σίσκου, η οποία αρκετά συγκινημένη μίλησε και αυτή για το βιβλίο της!

Και τώρα θα μιλήσει και στο Jiubilo Blog, αφού θα μας απαντήσει σε έξι ερωτήσεις σχετικά με το νέο της βιβλίο, Η Γη του Νέου Ξεκινήματος, Ανάβαση.

1.Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.


Πρόκειται για ένα πολιτικό μυθιστόρημα φαντασίας. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια σύγχρονη δυστοπία εμπνευσμένη από το ατυχές παρελθόν μας, το παρόν μας,  και το πιθανό μέλλον μας. Ο πρωταγωνιστής διηγείται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση τη ζωή του και κάνοντας το διηγείται την ιστορία ολόκληρης της χώρας του, καθώς το πολιτικό σκηνικό είναι αλληλένδετα συνδεδεμένο με το προσωπικό. 

2.Πώς αποφάσισες να γράψεις μια διλογία;


Είναι περίεργο γιατί δεν το αποφάσισα πραγματικά. Απλά συνέβη. Η ιστορία αυτή βγήκε από το μυαλό μου ανάποδα. 

Ξεκινώντας, είχα μια κεντρική ιδέα την οποία θεωρούσα σημείο αφετηρίας. Η ιδέα αυτή εξαπλώθηκε προς τα μπροστά, αλλά εξαπλώθηκε και προς τα πίσω -οπότε κατέληξε στο σύνολο να γίνει κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι πολύ πιο μεγάλο. Από τη στιγμή λοιπόν που δημιουργήθηκε ολόκληρο αυτό το σύμπλεγμα από χαρακτήρες, γεγονότα και εικόνες μέσα στο κεφάλι μου, κατάλαβα ότι θα έπρεπε να βγει αυτούσιο. Νομίζω ότι όλοι όσοι δημιουργούν, αυτό προσπαθούν να κάνουν, να φτιάξουν κάτι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένο. 
Αποφάσισα λοιπόν να χωρίσω την ιστορία σε δύο βιβλία, ένα για το 'πως φτάσαμε ως εδώ' κι ένα για το 'τι κάνουμε τώρα που φτάσαμε εδώ'.  Στόχος μου είναι τα δύο αυτά βιβλία να λειτουργούν συμπληρωματικά αλλά και αυτόνομα. 

3.Περιέγραψε μας τον πρωταγωνιστή του βιβλίου χρησιμοποιώντας τρια χαρακτηριστικά στοιχεία του.


Κομφορμιστής, κάποτε αμοραλιστής, μα παρ'όλα αυτά συμπαθής.


4.Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να γράψεις ένα πολιτικό βιβλίο; Τι σε οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;


Ήταν πιο εύκολο απ'ότι περίμενα, κι αυτό γιατί το βιβλίο δεν είναι καθαρά και μόνο πολιτικό. Τα πολιτικά γεγονότα όπου εκτυλίσσονται παίζουν βέβαια σπουδαιότατο ρόλο στη ροή της ιστορίας δεν είναι ωστόσο ποτέ το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το ενδιαφέρον βρίσκεται πάντα στο χαρακτήρα, στον άνθρωπο, και στο πως αυτός επιλέγει να δράσει απέναντι στα πολιτικά δρώμενα.

Οδηγήθηκα στο να γράψω μία τέτοια ιστορία, διότι με συναρπάζει τρομερά η έννοια της ουτοπίας. Θέλησα να φτιάξω ένα ιδεαλιστικό πολίτευμα όπου υπόσχεται έμπρακτα την ολική ευημερία. Κι έπειτα θέλησα να θέσω ερωτήματα. Πως; Ποιός; Που; Πότε; Είναι ποτέ δυνατόν; Κι αν ναι, με τι τίμημα; 
Η δική μας πολιτική ιστορία έχει απαντήσει στις ερωτήσεις αυτές. Η ουτοπία και η δυστοπία είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.


5.Ποιό είναι το βασικό μήνυμα που θα ήθελες εσύ να περάσεις στους ανανγώστες του βιβλίου σου;


Θα μπορούσα να πω ότι το βιβλίο αυτό έχει ως στόχο του να προειδοποιήσει. Ίσως η ιστορία του Ραφαήλ να μπορεί να δράσει ως παράδειγμα προς αποφυγήν και να υπενθυμίσει σε όλους μας την αξία της ειλικρίνειας και τη δύναμη της μεταμέλειας. Ωστόσο αυτό θα ήταν μια εύκολη απάντηση στην ερώτηση και ένας ευσεβής πόθος εκ μέρους μου...  Η πραγματικότητα είναι χαώδης, είναι γεμάτη διλήμματα και αδύνατες αποφάσεις. Και το βιβλίο αυτό, αν και φανταστικό, είναι βασισμένο στη πραγματικότητα. Οπότε θα πρέπει να παραδεχτώ ότι το κεντρικό του  μήνυμα είναι μία αλήθεια που εξέφρασαν πριν κι άλλοι, πολύ μεγαλύτεροι λογοτέχνες από εμένα: Ό,τι και να κάνεις στη ζωή σου θα το μετανιώσεις. Αν διαλέξεις το αριστερό μονοπάτι σε κάποιο σταυροδρόμι, θα περάσεις τη μέρα σου αναρωτώμενος μήπως θα ήταν καλύτερα εάν είχες επιλέξει το δεξί. Δεν υπάρχουν σωστές και λάθος αποφάσεις. Υπάρχουν απλά αποφάσεις. Τις οποίες όλοι μας καλούμαστε να πάρουμε, να στηρίξουμε, άλλοτε να μετανιώσουμε, άλλοτε να επικροτήσουμε, πάντα να ζήσουμε με βάση αυτές.


6. Τέλος, θα ήθελα να μας πεις γιατί να διαβάσει κανείς το βιβλίο σου! Τι θα νιώσει κλείνοντας το;


Ακόμη μία κλεμμένη έκφραση: Τα βιβλία είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να ταξιδέψεις. Ακριβώς αυτό ελπίζω να συμβεί σε όποιον επιλέξει να διαβάσει το βιβλίο μου. Ευελπιστώ ότι θα καταφέρει να ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, σε μια ξένη χώρα, μέσα στη ζωή ενός άλλου. Ευελπιστώ ότι η ζωή αυτού του άλλου, θα τον συγκινήσει, θα τον αφυπνίσει, θα τον κάνει να ονειρευτεί. 

Δεν ξέρω να πω τι θα νιώσει κανείς τελειώνοντας το βιβλίο μου.  Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι το συναίσθημα θα είναι γλυκό και ότι δεν θα θυμώσει πολύ μαζί μου... Ξέρω ωστόσο να σου πω, τι ένιωθα εγώ τελειώνοντας το.  Αγαλλίαση, ανακούφιση και υπερηφάνεια, όπου τα κατάφερα να γράψω κάτι για εμένα αληθινό.

Ευχαριστούμε πολύ τη Δέσποινα Σίσκου, και ευχόμαστε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο, και να βρει την αναγνώριση που του αξίζει!

Έχουμε και μια έκλπηξη για εσάς! Έναν διαγωνισμό για ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου! Βρείτε όλες τις λεπτομέρειες : εδώ !


Το βιβλίο της Δέσποινας Σίσκου με τίτλο Η Γη του Νέου Ξεκινήματος, Ανάβαση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και μπορείτε να το βρείτε : εδώ .




Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design