24 Απρ 2019

ΔιαβάΖω : Ένα Δικό της Δωμάτιο - Βιρτζίνια Γουλφ

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Τι κάνετε; Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, και πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην Ανάσταση! Ελπίζω να περάσετε όμορφα και σε αυτές τις γιορτές!

Στα δικά μας βιβλιοφιλικά νέα, σήμερα θα σας γράψω για ένα βιβλίο - δοκίμιο για την ακρίβεια- από την γνωστή και αγαπημένη βρετανίδα συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ, με τίτλο Ένα δικό της Δωμάτιο. Ένα πολύ σημαντικό κείμενο, που οι εκδόσεις Μεταίχμιο φέρνουν και πάλι κοντά μας, κάνοντας τον λόγο αυτής της γυναίκας πιο προσιτό σε εμάς, και πιστέψτε με, τα λόγια αυτά ''πρέπει'' να διαβαστούν!


Βιρτζίνια Γουλφ - Ένα δικό της δωμάτιο




Η Βιρτζίνια Γουλφ, μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός, αποτελεί και μια εξέχουσα προσωπικότητα που χαρακτηρίστηκε προωτοπόρα και νεωτερίστρια. Γνωστή κυρίως για τα έργα της Η κυρία Ντάλογουει και τα Κύματα, μέσα από το κείμενο Ένα Δικό της Δωμάτιο ( A room of one's own )καταφέρνει να κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Να δώσει φωνή εκεί που υπάρχει αλλά δεν ακούγεται. 

Το δοκίμιο λοιπόν αυτό βασίζεται επάνω στα δύο κείμενα που διαβάστηκαν το 1928, όμως έχει αρκετές παραλλαγές κυρίως λόγω του όγκου από την Βιρτζίνια Γουλφ, όπου πρόσθεσε την δική της προσωπικότητα μέσα σε αυτά . Επίσης η μετάφραση ( Βασια Τζανακάρη ) του συγκεκριμένου δοκιμίου είναι σίγουρα μια αρκετά δύσκολη αποστολή, καθώς ο λόγος της Γουλφ είναι χειμαρρώδης και άκρατος, ενώ η μεταφράστρια ήθελε να κρατήσει τον φεμινιστικό και δυναμικό χαρακτήρα του, επιλέγοντας τις κατάλληλες λέξεις. 

Στο κείμενο λοιπόν αυτό, - από ένα σημείο και μετά που γίνεται περισσότερο κατανοητό , αφού στην αρχή είναι λίγο χαοτικό- η Βιρτζίνια Γουλφ αναρωτιέται γιατί οι γυναίκες δεν γράφουν, και τονίζει πως ακριβώς επειδή γράφουν χρειάζονται ένα δικό τους δωμάτιο. Με έναν άκρως καταιγιστικό ρυθμό παραθέτει παραδέιγματα και συγκρίνει, τονίζοντας την κοινωνική αδικία των γυναικών της εποχής έναντι των αντρών, καθώς και την ανάγκη των δεύτερων να υποβαθμίζουν τις γυναίκες για να νιώσουν καλύτερα. 



Ο λόγος της είναι αιχμηρός, καυστικός και διαχρονικός. Μέσα από αυτό το δοκίμιο η Βιρτζίνια Γουλφ δεν τονίζει μόνο την ανάγκη των γυναικών για δημιουργία αλλά και τη σημασία αυτής, κάνοντας σαφές ότι οι γυναίκες καλλιτέχνιδες χρειάζονται έναν δικό τους χώρο - ένα δικό τους δωμάτιο - και ένα σταθερό εισόδημα από αυτό, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιτεχνική εργασία τους. 

Σίγουρα είναι ένα σημαντικό κείμενο - ορόσημο , που αξίζει να διαβαστεί !

*Το βιβλίο της Βιρτζίνια Γουλφ, Ένα Δικό της Δωμάτιο, σε μετάφραση Βάσιας Τζανακάρη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε : εδώ
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design