14 Μαρ 2019

Πέντε δημιουργικά και - σχεδόν- ανέξοδα χόμπι

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Τι κάνετε; Πώς είστε; Ελπίζω να είστε καλά! Στο σημερινό post, θα μοιραστώ μαζί σας πέντε ιδέες για δημιουργικά και κυρίως ανέξοδα χόμπι!

Είναι σημαντικό να έχουμε μια δραστηριότητα η οποία μας βοηθάει να δραπετεύουμε από την καθημερινότητα, να ξεχνάμε τα προβλήματα μας και να νιώθουμε καλύτερα! Φυσικά, είναι σημαντικό να είμαστε και δημιουργικοί! Όλοι είμαστε καλλιτέχνες, απλά δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα! Μην αφήνετε λοιπόν καταπιεσμένη τη δημιουργική σας πλευρά! 

Εάν όμως νομίζετε πως το να κάνετε το όνειρο σας πραγματικότητα απαιτεί πολλά χρήματα, εδώ έρχομαι εγώ, για να σας πω ότι κάνετε ένα τεράστιο λάθος! Πλέον, υπάρχουν ένα σωρό δημιουργικά και - σχεδόν- ανέξοδα χόμπι που θα σας κάνουν να νιώσετε ψυχική ανάταση, ηρεμία, χαρά και κυρίως θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ταλέντα που βρίσκονται μέσα σας, βαθιά και περιμένουν να βγούν στην επιφάνεια! Μην τα κρατάτε εγκλωβισμένα! Βρείτε λίγη ώρα- μια φορά την εβδομάδα- και κάντε κάτι από τα παρακάτω!







1. Βγάλτε χάρτι και στυλό

Το γράψιμο, εκτός από άνέξοδο και υπερδημιουργικό μπορεί να λειτουργήσει και ως...ψυχοθεραπεία! Βγάλτε απλά το τετράδιο και το στυλό σας, και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη! Γράψτε πώς ήταν η μέρα σας, ή πώς θα θέλατε να είναι! Βγείτε στο δρόμο και παρατηρήστε - διακριτικά πάντα- τους ανθρώπους γύρω σας! Σκεφτείτε πώς μπορεί να τους λένε, τι δουλειά μπορεί να κάνουν, που πάνε , από που ήρθαν! Βάλτε τον εαυτό σας σε μια περίεργη κατάσταση! Βρείτε ένα θέμα ή μια λέξη που σας εμπνέει! Πάρτε μια ιστορία που ξέρετε, και βάλτε τους ήρωες να πάιρνουν διαφορετικές αποφάσεις! Η γραφή είναι ένα πανέμορφο και δημιουργικό ταξίδι, διασκεδαστικό, που μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά να νιώσετε καλύτερα, να εξασκήσετε το μυαλό σας, και που ξέρετε... Ίσως εκείνος ο κύριος που περνάει κάθε απόγευμα στο πάρκο με το σκύλο του, να είναι ο επόμενος super ήρωας που θα καθηλώσει το αναγνωστικό κοινό!


2. Φτιάχτε κολάζ!

Το κολάζ είναι λίγο παρεξηγημένο! Τέχνη για κάποιους, χειροτεχνία για κάποιους άλλους. Σε όποια μεριά και αν ανήκετε όμως, σίγουρα μια δοκιμή θα σας πείσει για το πόσο όμορφα μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε! Πάρτε λοιπόν τις εφημερίδες και τα παλιά περιοδικά σας, που μεταξύ μας, είναι από τα πιο ''άχρηστα'' πράγματα, - τι νόημα έχει να κρατάμε παλιές εφημερίδες;- , πάρτε κορδέλες που σας έχουν περισσέψει, ψάξτε τα συρτάρια σας και βρείτε μικρούς και αχρησιμοποιήτους θησαυρούς - σπασμένα κοσμήματα, τούλια από μπομπονιέρες, μικρά καταχωνιασμένα διακοσμητικά που δεν πρόκειται ποτέ να δουν το φως της ημέρας- και δώστε τους ξανά ζωή! Βάλτε τα όλα κάτω, πάρτε ένα ψαλίδι και μια κόλλα,  και φτιάχτε πανέμορφα πολύχρωμα κολάζ! Συνδυάστε χαρτόνια, εφημερίδες, μικροχαντράκια, πλαστικά λουλούδια, πέρλες, κορδέλες, ό,τι έχετε βρει και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη! Πραγματικά θα εκπλαγείτε με το τι μπορείτε να φτιάξετε, και θα ανακυκλώσετε με αυτόν τον τρόπο υλικά που είχατε παραπεταμένα!





3. Ταξιδέψτε από την κουζίνα σας!

Το νούμερο τρια δεν είναι εντελώς ανέξοδο, όμως θα σας κάνει να περάσετε πολύ όμορφα, και φυσικά να χορτάσετε, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Ορίστε μια ημέρα την εβδομάδα για να ... ταξιδέψετε σε κάποια χώρα! Μαγειρέψτε πιάτα από μια ξένη κουζίνα, διακοσμήστε το τραπέζι ανάλογα, ντυθείτε όσο πιο κοντά μπορείτε στη χώρα που...φιλοξενείτε στην κουζίνα σας, βάλτε παραδοσιακή μουσική, και περάστε ένα υπέροχο βράδυ με τους φίλους σας! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γελάσετε, και έστω και για λίγες ώρες θα μπείτε στην κουλτούρα ενός άλλου λαού... Νομίζω δεν υπάρχει πιο οικονομικό ταξίδι, τι λέτε;





4. Κάντε ένα καλλιτεχνικό φωτορεπορτάζ!

Πλέον με τα κινητά που έχουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε το φωτογραφικό μας ταλέντο εύκολα και γρήγορα! Όμως, επειδή το να βγούμε στους δρόμους και να βγάζουμε απλά φωτογραφίες α)το έχουμε όλοι κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας και β) μπορεί εύκολα να μας κάνει να βαρεθούμε, ειδικά εάν το μάτι μας δεν είναι εκπαιδευμένο στο να ''βλέπει'' φωτογραφικά! Γι'αυτό λοιπόν, έχω να σας προτείνω μια νέα ιδέα, που θα σας βοηθήσει να ξεμπλοκάρετε, και να περάσετε όμορφα τον ελευθερό σας χρόνο, ενώ μπορείτε να ανακαλύψετε πραγματικούς θησαυρούς! Ορίστε ένα θέμα ανάλογα με την γειτονιά ή την πόλη σας, και κάντε ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ πάνω σε αυτό! Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε ένα φωτογραφικό θέμα σχετικά με πόρτες ή παράθυρα, ή να βρείτε κτίρια που κάποτε ήταν μαγαζιά, να φωτογραφήσετε την πόλη εν ώρα κίνησης, να βγάλετε το ηλιοβασίλεμα από διαφορετικά σημεία, ή το ίδιο σημείο σε διαφορετικές ώρες! Ακόμη μπορείτε να ψάξετε για γκράφιτι, για κρυμμένους κήπους στην πόλη, και για ότ,ι μπορεί να σας κάνει να βγείτε στους δρόμους ψάχνοντας για εικόνες που είναι μπροστά μας και τις αγνοούμε! 




5. Πάιξτε μουσική! Και μοιραστείτε την!

Η μουσική είναι αγχολυτική, και λίγες νότες από τα αγαπημένα μας τραγούδια μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα! Τι θα λέγατε όμως να μετατρέψετε αυτήν την αγαπημένη συνήθεια σε ένα δημιουργικό χόμπι; Φτιάχτε λίστες, πώς γράφαμε παλιά cd και κασέτες; - ένα τέτοιο πράγμα με λίγα λόγια, ανακαλύψτε καλλιτέχνες, είδη, ρεύματα και φτιάχτε την πιο...ζηλευτή μουσική συλλογή! Μπορείτε να το κάνετε ανέξοδα, είτε δημιουργώντας playlist στο youtube, είτε από τραγούδια που έχετε ήδη αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας! Κάντε λίστες για όταν είστε χαρούμενοι, λυπημένοι, για όταν θέλετε να συγκεντρωθείτε, να χαλαρώσετε, να κάνετε δουλειές στο σπίτι! Φτιάχτε μουσικά αφιερώματα ανά δεκαετίες, ανά χώρα, ανά είδη μουσικής, ή ανά καλλιτέχνη! Μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε μουσικά κομμάτια από ταινίες ή τραγούδια που έχουν ένα κοινό θέμα π.χ. βροχή, ήλιος, καλοκαίρι... Αμέτρητες ιδέες, ακόμα πιο αμέτρητα τραγούδια για κάθε περίσταση! Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε και την ultimate party list, και μετά να την μοιραστείτε με τους φίλους σας, και ελπίζω χωρίς φασαρίες με τους γείτονες σας!!!

Υπάρχουν πολλές ιδέες για να περάσετε όμορφα και δημιουργικά τον ελευθερό σας χρόνο, και επειδή αυτός είναι λίγος και πολύτιμος, είναι υποχρεώση σας να τον διαχειριστείτε όπως ακριβώς θέλετε, χωρίς περιορισμούς, κάνοντας μόνο όσα σας ευχαριστούν, χωρίς να σας νοιάζει η γνώμη των άλλων! :-) 

Εσείς πώς περνάτε τον χρόνο σας; Έχετε κάποιο χόμπι; Θα δοκιμάζατε κάτι από αυτά που σας πρότεινα;

Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

6 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις! Σίγουρα θα δοκίμαζα κάποια από αυτές αν και με όσα ασχολούμαι δεν μου μένει και πολύς χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μιχάλη, ελπίζω σύντομα να βρεις τον χρόνο και να ασχοληθείς με αυτό που σου αρέσει περισσότερο!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίες η ιδέες σου Χαρά! Εάν θέλουμε υπάρχουν πάντα τρόποι να χαλαρώνουμε χωρίς να ξοδεύουμε μια μικρή περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλές προτάσεις!! Μια επίσης ανέξοδη πρόταση είναι το περπάτημα μεγάλης διάρκειας, σωστά; <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ναι σίγουρα, και τώρα που ανοίγει και ο καιρος είναι ότι πρέπει!

      Διαγραφή

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design