11 Φεβ 2019

Θέατρο : Οι 12 Ένορκοι

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Καλή εβδομάδα σε όλους! Στο σημερινό post θα σας γράψω για μια θεατρική παράσταση, που ήθελα να δω εδώ και περίπου πέντε χρόνια, όμως ήταν αδύνατον να βρω εισιτήριο, καθώς ήταν πάντα sold out! Όμως, γύρω στον Νοέμβριο, ψάχνοντας από δω και από εκεί, βρήκα κατά τύχη θέσεις για Ιανουάριο, οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη το έκλεισα! Και δεν το μετάνιωσα καθόλου! 

Πάμε λοιπόν να σας γράψω την γνώμη μου για την παράσταση Οι 12 Ένορκοι του Reginald Rose, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαίδη.


Οι 12 Ένορκοι του Reginald Rose



Βρισκόμαστε στην Νέα Υόρκη του 1957, όπου 12 ένορκοι έχουν κληθεί να αποφασίσουν την ενοχή ή την αθωότητα ενός αλλοδαπού παιδιού που φέρεται να σκότωσε τον πατέρα του, η ενοχή του οποίου οδηγεί απευθείας στη θανατική ποινή. 

Οι 12 Ένορκοι, ''κλειδωμένοι'' σε ένα δωμάτιο ξεκινούν την ψηφοφορία, μια ψηφοφορία που φαίνεται απλή- αφού οι 11/12 τον κατηγορούν απευεθείας. Είναι όμως αυτός ο ένας που θα κάνει τη διαφορά. Που θα ξεκινήσει μια συζήτηση που μοιάζει άνιση μάχη - η ''φωνή'' του ενός στο πλήθος. 

Οι 12 Ένορκοι ψηφίζουν και συζητούν με βάση το χαρακτήρα, το οικονομικό και μορφωτικό τους επίπεδο, τον τρόπο και τον τόπο που έχουν ''μεγαλώσει''. Συζητούν, συμφωνούν, αντικρούονται. Ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα που σε βάζει σε σκέψεις, ατέλειωτες σκέψεις. Άραγε μπορεί ένας άνθρωπος να είναι εντελώς αντικειμενικός; Μπορεί να αφήσει κάποιος τις προκαταλήψεις στην άκρη; Μπορεί κανείς να ''δει'' την αλήθεια, ακόμα και αν είναι διαφορετική από την δική του ''πραγματικότητα''; 

Δυνατό κείμενο, φοβερές ερμηνείες και εκπληκτική σκηνοθεσία. 12 ηθοποιοί - όλοι ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί, χωρίς κάποιος να υπερβαίνει ή να επισκιάζεται -  γύρω από ένα τραπέζι, παίζουν τόσο φυσικά και τόσο συγχρονισμένα ταυτόχρονα. Δύσκολο εγχείρημα, που όμως πέτυχε! Ακόμα και οι σκηνές των τσακωμών είναι τόσο καλοδουλεμένες, το δε φινάλε κορυφώνει την δραματικότητα τόσο όσο χρειάζεται. Η παράσταση σε απορροφά, σε προβληματίζει, και στο τέλος σε αφήνει με πολλά ερωτήματα σχετικά με τον άνθρωπο και την κοινωνία, την συνείδηση και τη δικαιοσύνη. Σκληρό, αληθινό και διαχρονικό κείμενο, που αξίζει να ανεβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα, γιατί εγώ σίγουρα θα ήθελα να το ξαναδώ! 

* Η παράσταση Οι 12 Ένορκοι του Reginald Rose, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαίδη , παίζεται στο Θέατρο Αλκμήνη. 

* Κάθε Πέμπτη η παράσταση παίζεται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

*Η ταινία του 1957, με τον τίτλο 12 Angry Men, σε σκηνοθεσία Sidney Lumet, με πρωταγωνιστή τον Χένρι Φόντα, ήταν υποψήφια για 3 Όσκαρ.
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design