28 Μαρ 2018

*ΔιαβάΖω - Φρανκενστάιν : Μαίρη Σέλεϊ! *

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

 Ποιός δεν έχει ακούσει για τον μύθο του Φρανκενστάιν; Τον νεαρό επιστήμονα που διψούσε για γνώση και για την αγάπη του για την επιστήμη; Που κατάφερε το ακατόρθωτο! Να δημιουργήσει ζωή από ανθρώπινα μέλη ! Τι είναι όμως αυτό που δημιούργησε ; Άνθρωπος ή τέρας; Τρομαγμένος από το ίδιο του το δημιούργημα το εγκαταλέιπει...

Και κάπως έτσι εξελίσσεται αυτό το κλασικό γότθικο μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλεϊ, Φρανκενστάιν , ένα μυθιστόρημα που ή ίδια η συγγραφέας έγραψε μόλις στα 18 της χρόνια , όταν φιλοξενήθηκε στις αυλές του Λόρδου Βύρωνα !




Το βιβλίο ξεκινάει με τις επιστολές που στέλνει ο Ρόμπερτ Ουόλτον στην αδερφή του Μαργαρίτα, καθώς ταξιδεύει με πλοίο στο Βόρειο Πόλο. Εκεί θα συνατήσει τον Βίκτορα Φρανκενστάιν, ο οποίος φοβάται για τη ζωή του, και είναι κατατρομαγμένος. Και όλα αυτά γιατί αφού εγκατέλειψε το Τέρας που δημιούργησε, εκείνο για να εκδικηθεί άρχισε να σκοτώνει όλα του τα αγαπημένα πρόσωπα. Το Τέρας μπορεί να έχει τρομακτική όψη, όμως η ψυχή του είναι ευαίσθητη, και φέρεται έτσι στην προσπάθεια του να του εξηγήσει ο Φρανκενστάιν τους λόγους που τον εγκατέλειψε ! 

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι ευκολοδιάβαστη, και η ιστορία κυλλάει με γοργούς ρυθμούς! Σε μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής και στην αγάπη αλλά και την περιέργεια του ήρωα για τη δημιούργια της ζωής και την επιστήμη ! Επίσης, το Τέρας θέτει πολλά ερωτήματα σε βαθύτερο επίπεδο, και παρά το ''κακό'' που κάνει, σε κάνει να νιώσεις συμπάθεια για αυτό σε  κάποια σημεία.

Το βιβλίο σήμερα μπορεί να μην φαντάζει τόσο ''τρομακτικό'' (ανήκει στο ρεύμα της ρομαντικής λογοτεχνίας ), όμως παραμένει διαχρονικό αφού η επιστημονική ηθική προκαλεί μέχρι και σήμερα μεγάλα ερωτήματα ! 


Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design