15 Ιαν 2018

*ΔιαβάΖω- Η Δολοφονημένη Εξαδέλφη / Σέρινταν Λε Φανού *

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Να 'μαι και πάλι, με ένα ακόμη post, ένα post για ένα μικρό κλασικό διήγημα που εισήλθε πλαγίως στη βιβλιοθήκη μου, και αυτό γιατί όπως είχα υποσχεθεί εδώ υποτίθεται ότι δε θα αγόραζα κανένα καινούριο βιβλίο, μέχρι να διαβάσω αυτά που ήδη έχω! 

Όμως μια μικρή βόλτα στο βιβλιοπωλείο,με ένα μικρό βιβλιαράκι που σου φωνάζει απο μακριά "Έλα πάρε με και διαβασέ με !!! Είμαι κλασικό, δε μπορώ να λείπω από το σπίτι σου, δε μπορείς να με αφήσεις εδώ! Έχω  βικτοριανό τρόμο, δίψα για αίμα,  ύπουλους χαρακτήρες με δόλο και κακία! Μη με αφήσεις! Σε παρακαλώ! " σου αλλάζει όλα τα σχέδια!

Ε, τώρα πείτε μου, ποια είμαι εγώ να αρνηθώ αυτό το κάλεσμα! 




Η Δολοφονημένη εξαδέλφη ( The Murdered cousin) του Σέρινταν Λε Φανού  πρωτοδημοσιεύτηκε το 1851, αν και το 1838 είχε εκδοθεί ξανά ανώνυμα με κάποια παραλλαγή στο Πανεπιστημιακό Περιοδικό του Δουβλίνου. Ωστόσο, ο Λε Φανού δούλεψε την ιστορία και τρίτη φορά, το 1864, με το γνωστό του πλέον εργο Uncle Silas !

Η ιστορία της δολοφονημένης εξαδέλφης, είναι μια γότθικη νουβέλα τρόμου, χαρακτηριστικό δείγμα βικτωριανής μυθοπλασίας! Ο Σέρινταν Λε Φανού, σε αυτές τις λίγες σελίδες (78) ξετυλίγει με ποιητικό τρόμο την ιστορία που διαδραματίζεται σε έναν σκοτεινό πύργο. Μια ορφανή ηρωίδα, βρίσκεται στον πύργο του θείου και εξαδέλφου της, όπου και οι δύο συνομωτούν εις βάρος της, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη διαθήκη που άφησε ο πατέρας της. Μοναδική της παρηγορία, η εξαδέλφη της, μια ηρωιδα που η παρουσία της δεν είναι πολύ αισθητή, είναι όμως καταλυτική για την εξέλιξη και την κάθαρση της ηρωίδας ! 

Ο τρόμος ( με την έννοια της βικτοριανης μυθοπλασίας) είναι διάχυτος σε όλη την διάρκεια του βιβλίου, και η αγωνία της ηρωίδας να ξεφύγει από τους μοχθηρούς συγγενείς σε συνεπαίρνει! 

Ο Λε Φανού, είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς μεταφυσικούς συγγραφείς, και σίγουρα η ανάγνωση του σήμερα, μπορεί να θεωρείται από κάποιους παρωχημένη ! Το στοιχείο του τρόμου διαφέρει από το σημερινό, όπως φυσικά σε όλους τους συγγραφείς του είδους και της εποχής. Όμως, για τους λάτρεις της κλασικής λογοτεχνίας, είναι μια μικρή ιστορία που θα σας ταξιδέψει και θα σας μεταφέρει στην ιρλανδική λαογραφία του 19ου αιώνα ! Ένα μαγικό ταξίδι, που λίγα βιβλία μπορούν να το προσφέρουν!







Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design