10 Μαρ 2015

*Εκδρομή στα Παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας!*


Γεια σας κορίτσια μου!!! Σήμερα σας έχω ένα ακόμη ταξιδιάρικο post, και θα σας πάρω μαζί μου μια βόλτα στα Παραδουνάβια χωρία της Ουγγαρίας! 

Όπως είχατε δει σε προηγούμενο post εδώ , τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν πήγα στην πανέμορφη Βουδαπέστη! Επειδή πήγα οδικώς, μπόρεσα και επισκέφτηκα και άλλα μέρη που δεν είχα δει την πρώτη φορά!

Από τα πιο όμορφα και δημοφιλή αξιοθέατα, είναι τα Παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας! Ο Δούναβης έχει  μια μοναδική ενέργεια που τη μεταδίδει σε όλα τα μέρη που διαπερνάει! Ας το διαπιστώσετε και εσείς, αφού στο σημερινό post θα πάμε μια φωτογραφική εκδρομή στα χωριά Esztergom, Visegrad και Sentendre!!!

*ESZTERGOM*

Το Ezstergom ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, και συνορεύει με τη Σλοβακία. 

Είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τους ντόπιους αφού εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας, η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου!



Πρώτη μας στάση λοιπόν στην εκκλησία, που κυριολεκτικά ήταν τεράστια, και επιβλητική! Το κρύο ήταν πραγματικά τσουχτερό, και νομίζω πως ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες!

Πήγαμε ανήμερα των Χριστουγέννων, και είδαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων παρκαρισμένο γύρω από την εκκλησία, που μας έκανε πραγματικά εντύπωση! Όταν μπήκαμε μέσα, διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά το μέγεθος της εκκλησίας και το τεράστιο πλήθος καθολικών πιστών που με καθήλωση παρακολουθούσαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία.


Από τις πιο συγκινητικές και ''ανατριχιαστικές'' στιγμές τη ζωής μου ήταν η παρακολούθηση της καθολικής λειτουργίας! Με τη χορωδία και το εκκλησιαστικό όργανο, και όλους τους πιστούς να τραγουδάνε, σε συνδυασμό με το κλίμα των γιορτών, ακόμη και αν δεν καταλαβαίναμε τίποτα ήταν αρκετό για να νιώσουμε και εμείς ότι συμμετέχουμε σε αυτή τη γιορτή! 


Μετά το τέλος της εκκλησίας βγήκαμε στον προαύλιο χώρο, και στο υπερβολικό κρύο, και αγοράσαμε κάτι παραδοσιακά γλυκάκια που πουλούσαν υπαίθρια!


Φυσικά οι γιαγιάδες προσπαθούσαν να πουλήσουν τις χειροποίητες πραμάτειες τους σε ντόπιους και τουρίστες!


Εδώ είναι η θέα από την πίσω μεριά της εκκλησίας, και η γέφυρα αποτελεί σύνορο μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβακίας- που βλέπετε απέναντι!


Ο χώρος γύρω από την εκκλησία είναι πραγματικά πανέμορφος! Με εντυπωσίασε αυτή η μεσαιωνική ατμόσφαιρα που επικρατούσε παντού, και σε έκανε να μεταφερθείς σε μια άλλη εποχή!

Πραγματικά λάτρεψα αυτό το μέρος!!! 

*VISEGRAD*

Επόμενη στάση το χωρίο Visegrad! Και εκεί αντιλήφθηκα προς το πραγματικό μεσαιωνικό στοιχείο δε βρισκόταν στην προηγούμενη πόλη αλλά σε αυτό το μαγικό χωριό, αφού το κάστρο του Ματθία διατηρείται μέχρι σήμερα και αποτελεί το νούμερο ένα αξιοθέατο!


Δυστυχώς οι θερμοκρασίες ήταν τόσο χαμηλές που δε μπόρεσα να τραβήξω πολλές φωτογραφίες, αφού δεν ήθελα να βγάλω τα γάντια μου με τίποτα!!!!


Η μαγεία του Δούναβη αντανακλάται σε κάθε σημείο !!!



Φρέσκα μούρα που οι ντόπιοι έτρωγαν από τα τσαμπιά!


Το καλύτερο κομμάτι αυτού του χωριού ήταν αυτό το μαγαζί που σε μετέφερε στη μεσαιωνική περίοδο !

Έξω από το μαγαζί ήταν κάποιοι ντυμένοι με στολές που έπαιζαν τύμπανα και εμβατήρια και σε υποδεχόντουσαν στο μαγαζί! Το μαγαζί φυσικά δεν είχε καρέκλες αλλά καφέ βελούδινες πολυθρόνες , μεγάλα ξύλινα τραπέζια, ψηλά κεριά και κηροπήγια, πολυέλαιοι και γενικότερα όλη η διακόσμηση ήταν σαν κάστρο! Επάνω σε κάθε τραπέζι σου έκαναν δώρο και ένα χρυσό στέμμα! Φυσικά ακόμη και τα πιάτα και τα ποτήρια (χρυσές κούπες) που σε σέρβιραν ήταν μεσαιωνικού στυλ! Κάθε απόγευμα οργανώνουν και τοξοβολίες ή μεσαιωνικές μάχες για να βλέπουν οι τουρίστες, αλλά δυστυχώς έπρεπε να φύγουμε μιας και μας περίμενε ακόμα μεγάλη διαδρομή! Νιώσαμε να πρωταγωνιστούμε σε ταινία και ήταν μια τέλεια εμπειρία που σε έκανε να ταξιδέψεις στο χρόνο και να ξεχαστείς από το κρύο! 

Για τους λάτρεις της ιστορίας και του μεσαίωνα , (και όχι μόνο )νομίζω πως είναι ένα ταξίδι must που δε θα μετανιώσετε στιγμή!

*SZETENDRE*

Τελευταία στάση το χωριό των καλλιτεχνών όπως ονομάζεται ή αλλιώς Άγιος Ανδρέας (Szetendre ).


Ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, όλο πλακόστρωτο,με μοναδική ατμόσφαιρα, πολύ κρύο και εδώ, και τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν τις εικόνες και τις στιγμές!!!





Τόσο όμορφο μέρος, το περπατήσαμε όλο με τα πόδια και αποτέλεσε μια τέλεια βόλτα στα στενά σοκάκια, με πολύ ρομαντική ατμόσφαιρα!



Φιλοξενεί πάνω από 10 μουσεία και γκαλερί, και εκατοντάδες καλλιτέχνες έχουν ζήσει ή και ζουν σε αυτό, για αυτό και έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός το χωριό των καλλιτεχνών ή και το χωριό των Καλών τεχνών!


Μας έκαναν εντύπωση οι πολλές ορθόδοξες εκκλησίες που συναντούσαμε παντού. Μάθαμε πως η πόλη αυτή ιδρύθηκε από Σέρβους πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί για να γλιτώσουν από την τουρκοκρατία το 14ο αιώνα εξού και το ορθόδοξο, αλλά και σε πολλά μέρη μεσογειακό στοιχείο.


Φυσικά δεν έλειπε η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με πολλά δέντρα και φάτνες!!!


Και τα υπαίθρια μαγαζάκια με νόστιμες λιχουδιές και ζεστά ροφήματα, όπως αυτό το τέλειο ζεστό κρασί με μπαχαρικά και φρούτα που πραγματικά το ερωτεύτηκα, είχαν την τιμητική τους και εμείς τα τιμήσαμε δεόντως!!!


Τα ψώνια και τα αναμνηστικά είναι απαραίτητα σε κάθε ταξίδι!!! 


Εκτός από τα ''κλασσικά'' δώρα (μαγνητάκια, καρτ ποστάλ, μπρελόκ, κούπες, μπλούζες), μπορεί κάποιος να πάρει από την Ουγγαρία πολλά και ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα όπως palinka (τοπικό ποτό με φρούτα), τσάγια με μυρωδικά, πάπρικα ( κυκλοφορεί σε πολλές μορφές και αποτελεί το κατεξοχήν ουγγρικό προϊόν, ακόμη και σε μορφή κρέμας για σαντουιτς! ), χειροποίητα αντικείμενα με δαντέλα, δερμάτινα και γουναρικά, αλλά και πολλά πράγματα με στρατιωτικό περιεχόμενο για τους άντρες, λόγο του πολεμικού παρελθόντος της χώρας!


Η βροχή που έπιασε κράτησε λίγα μόλις δευτερόλεπτα και η ''μουνταμάρα'' του καιρού ταίριαξε τέλεια με αυτό το πανέμορφο χωριό!!! Η βόλτα κατά μήκος του ποταμού μας ξεκούρασε, μας έκανε να ξεχαστούμε από την πραγματικότητα και να νιώσουμε για μια ακόμη φορά την ενέργεια που αναβλύζει!


Μια τελευταία εικόνα, από ένα μέρος που θα έχω για πάντα στην καρδιά μου!!! <3 <3 <3





Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

18 σχόλια:

  1. Πολυ ωραιο μερος φαινεται!
    Σημερα γυρισε η αδερφη μου απο κει. Ακομα εχει κρυο!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι και τα τρια υπέροχα μέρη !!! Ναι ε ; Ειμαι σίγουρη για το κρύο χιχιχ !!! Φιλακια !!!!

      Διαγραφή
  2. Τι πανέμορφες φωτογραφίες αλλά και μέρη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχα πραγματικά! Μας ταξίδεψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την είδα χθες αργά το βράδυ αυτήν την ανάρτηση (αλλά τώρα σου σχολιάζω) και πραγματικά με ταξίδεψες!
    Υπέροχες εικόνες, υπέροχες φωτο, υπέροχη παρουσίαση!
    Άντε και σε άλλα ταξιδάκια... ξέρεις εσύ!!!
    Την ΚΑΛΗΜΕΡΑ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται πως ξερω !!! Μας βλεπω να το κάνουμε μαζι χαχαχαχ !!!!! Φιλια πολλα !!!! :-)

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικά γραφική τοποθεσία! Λατρεύω την αρχιτεκτονική των ευρωπαϊκών πόλεων και πραγματικά αυτός ο καιρός τις αναδεικνύει! Η τελευταία φωτογραφία φανταστική :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω μια απο τα ίδια !!!! Ναι ειναι απο τις αγαπημένες μου !!! :-)

      Διαγραφή
  6. Πόσο υπέροχες εικόνες!! Με ταξίδεψαν πραγματικά!!
    <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πραγματικά υπέροχα μέρη ! Χαίρομαι που σε ταξίδεψα και εσενα !!!

      Διαγραφή
  7. καταπληκτικο post!!!πραγματικα ηταν οτι χρειαζομουν μετα απο μια κουραστικη μερα μεσα στη πολη!με ταξιδεψες σε μερη οπου παγωνει ο χρονος!!!Παραμυθενια τοπια!!!Ευχομαι να παω καποια μερα!Φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω σε ευχαριστω παρά πολυ !!!! Πραγματικά σου εύχομαι να πας !!! Φιλακια !!!! :-)

      Διαγραφή
  8. Αυτό ήταν τέλειο δώρο!!!! Λατρεύω τα φωτογραφικά τούρ! Πόσο να σε ευχαριστήσω;;; Ουγγαρία πρέπει να πάω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αααα, εγώ σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!!! να πας ναι!!!! το προτείνω σε όλους!!! χιχι!!!

      Διαγραφή
  9. Αχ τι τελειες φωτογραφιες , υπεροχο μερος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design