26 Ιουν 2019

ΔιαβάΖω : John Steinbeck - Το Μαργαριτάρι

Γειά και χαρά, Χαρά εδώ!

Στο σημερινό post θα σας γράψω για ένα διήγημα που διάβασα πρόσφατα, και όπως θα είδατε και από τον τίτλο πρόκειται για ένα ακόμη έργο του αγαπημένου μου John Steinbeck. Το Μαργαριτάρι, που ξεκίνησε από μια ιστορία ή για την ακρίβεια έναν μεξικάνικο μύθο, που άκουσε ο Steinbeck το 1940, και που το 1944 ξεκίνησε να γράφει, έχοντας βιώσει πολλές προσωπικές ανακατατάξεις.



Πρωταγωνιστές αυτής της μικρής και αλληγορικής ιστορίας είναι ο Κίνο και η Χουάνα, ένα φτωχό αντρόγυνο που ζει σε μια καλύβα με τον γιό τους Κογιοτίτο. Μια μέρα ο Κίνο θα ψαρέψει ένα τέλειο, ολοστρόγγυλο λευκό μαργαριτάρι και η ζωή του θα αλλάξει για πάντα, σίγουρα όχι όμως με τον τρόπο που θα περίμενε ο ίδιος. Με ζήλο θα ονειρευτεί και θα κυνηγήσει ένα καλύτερο άυριο για αυτόν και την οικογένεια του, η αναζήτηση όμως του πωλητή που θα αγοράσει το μαργαριτάρι του για περισσότερα χρήματα γίνεται έμμονη ιδέα για τον Κίνο, βάζοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο. 

Ο John Steinbeck στο συγκεκρμένο διήγημα δεν εισάγει μοντερνιστικά στοιχεία αλλά πειραματίζεται εισάγωντας κινηματογραφικά στοιχεία στην αφήγηση του. Οι λεπτομέρειες που απαρτίζουν τον Κίνο και την Χουάνα ( όπως η καλύβα ή τα ρούχα τους) αποτελούν κομμάτι του ίδιου τους του εαυτού, ενώ ο φθόνος, ο ζήλος και η απληστία απορρέουν από όχι έναν ''κακό'' χαρακτήρα ως αποτέλεσμα της φτώχειας και της δίψας για μια καλύτερη ζωή.

Οι προσωπικές επιλογές που καλείται να πάρει ο πρωταγωνιστής μετατρέπουν το μαργαριτάρι σε επικίνδυνο εχθρό, ενώ δοκιμάζονται οι προσωπικές του σχέσεις με τη σύζυγο του Χουάνα, η οποία προσπαθεί να τον πείσει να απαλλαγούν από το μαργαριτάρι το συντομότερο δυνατόν. Ο Κίνο προτάσσει την ταμπέλα του ''άντρα'' που ''πρέπει'' να πάρει τη σωστή απόφαση. 

Αυτή η μικρή ιστορία αποτελεί μια μεταφορά η οποία μεταφράζεται σε πολλά επίπεδα. Το μαργαριτάρι έχει τη δύναμη να κάνει έναν ταπεινό άντρα να βγάλει από μέσα του έναν άλλο χαρακτήρα σκληρό, με ηγετικές τάσεις που επιβάλλεται λόγω της ''δύναμης'' που ένα αντικέιμενο του προσφέρει. 

Προσωπικά το διάβασα γρήγορα και στη θέση του μαργαριταριού που βρήκε ο Κίνο έβαλα αυτόματα πολλά αντικείμενα της σημερινής εποχής, αντικέιμενα που κάνουν και το σημερινό Κίνο άπληστο και έρμαιο τους. Το Μαργαριτάρι του Steinbeck είναι διαχρονικό και κλασικό, και αποτελεί ένα ανάγνωσμα που  θα αγγίξει κάθε ανανγώστη!
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design