20 Ιουλ 2018

Άλφρεντ Χιτσκοκ - My Top 5 movies

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ !

Μιας και είμαστε στη μέση του καλοκαιριού -λίγο πάνω , λίγο κάτω- και ίσως ένας μόνος λόγος που θα μπορούσα να το αγαπήσω, με εξαίρεση τα παγωτά, γιατί αυτά τα τρώω και όλο το χρόνο οπότε δε μετράνε, είναι τα θερινά σινεμά!

Όως έχω ξαναπεί και άλλη φορά τα θερινά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, που παίζουν -υπέροχες- παλιές ταινίες είναι για μένα μια μοναδική όαση στο κέντρο της πόλης! 

Με αφορμή λοιπόν τις παλιές ταινίες και τη λίγο σκοτεινή μου διάθεση, σήμερα θα σας γράψω για τις 5 πιο αγαπημένες μου ταινίες από τον λατρεμένο μου Άλφρεντ Χίτσκοκ, που όσες φορές και να δω ποτέ δεν είναι αρκετές! Πως  θα μπορούσαν άλλωστε; 



Αν και μου είναι δύσκολο να διαλέξω μόνο 5, είπα να το δοκιμάσω! Οπότε, ας ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση!


5) The Birds / Τα Πουλιά 



Η ταινία αυτή είναι ο λόγος που κάνω το γύρο της πλατείας Συντάγματος και σπανιώς περνάω από πάνω! Αν και είναι αλληγορική, είναι αρκετά σκοτεινή και τρομακτική, τρομακτική με την έννοια του Χίτσκοκ.  Βασισμένος στο διήγημα της Ντάφνι Ντι Μωριέ, αλλά με διαφορετικούς χαρακτήρες και πλοκή δημιούργησε ένα από τα καλύτερα θρίλερ όλων των εποχών.

Η Μέλανι, έπειτα από μια φάρσα του δικηγόρου Μιτς σε ένα μαγαζί με ζώα, αποφασίζει να ταξιδέψει στη Μποντέγκα Μπέι όπου διαμένει τα Σαβατοκύριακα με την μητέρα του και την αδερφή του σε μια έπαυλη, για να του ανταποδώσει. Με το που φτάνει στον κόλπο ξεκινάει η ανεξήγητα περίεργη επίθεση των πουλιών που σκορπάει το θάνατο και το φόβο στους κατοίκους της μικρής πόλης. 



Η ταινία έχει λάβει πολλές ερμηνείες για την επιθετική συμπεριφορά των πουλιών, και είναι η μόνη ταινία του Χίτσκοκ που έχει μεταφυσικά στοιχεία. Όμως, ο τρόμος και η αγωνία των πρωταγωνιστών, η σκοτεινή ατμόσφαιρα και το ''άγνωστο'' της επίθεσης κάνουν την ταινία ένα δυνατό θρίλερ!

Εκτός των άλλων, έλαβε υποψηφιότητα στα Όσκαρ για τα ειδικά εφέ (αν και δεν κέρδισε) που θεωρήθηκαν εξαιρετικά για την εποχή. 

4) North by The Northest / Στη σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων


Αρχικά, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ταινία που να πρωταγωνιστεί ο υπέρτατος-θεός-ένας-και-μοναδικός Κάρι Γκραντ που να μην είναι έπος! (μα πόσο αντικειμενική να γίνω πια!)

Τι να πρωτοπώ για αυτήν την ταινία! Αγωνία, περιπέτεια την παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα! Αριστούργημα από όλες τις μεριές, με αποκορύφωμα την ομόνυμη σκηνή στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων (τα αγάλματα των τεσσάρων προέδρων της Αμερικής ) , αλλά και στη κλασική πλέον σκηνή με το αεροπλανοκυνηγητό!




Ένα παιχνίδι κατασκοπίας, διπλωματίας και φυσικά ο ρόλος κλειδί μιας...μοιραίας γυναίκας, με έναν Κάρι Γκραντ που μπλέκει άθελά του σε ένα παιχνίδι δίχως σταματημό!

3. Vertigo / Δεσμώτης του Ιλίγγου 


Άλλη μια ταινία πραγματικό επός! Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστές σε αυτήν την περιπέτεια είναι ο Τζέιμς Στιούαρτ και η Κιμ Νόβακ.

Η υπόθεση φαινομενικά απλή. Ένας αστυνομικός με κατάθλιψη και ακροφοβία, αναγκάζεται να παραιτηθεί από τη θέση του, αφού του είναι αδύνατο να εργαστεί. Έπειτα, ένας παλιός του φίλος, του ζητάει να παρακολουθήσει τη γυναίκα του, που πιστεύει πως έχει τάσεις αυτοκτονίας.Μυστήριο, σασπένς, αγωνία, ανατροπές, και άλλες ανατροπές, φοβίες και άλλα πολλά τα συναντάει κανείς σε αυτό το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ! 


Φυσικά η ταινία δε ''μένει'' εκεί, αλλά δε θέλω να σας κάνω κάποιο σπόιλ, απλά θα σας προκαλέσω να τη δείτε!

Εαν δε μείνετε με το στόμα ανοικτό, μη μου ξαναμιλήσετε!

Όσες φορές και να τη δω, πάντα θα έχω το ίδιο συναίσθημα, και θα...υποκλίνομαι στο μεγαλείο του Χίτσκοκ

2. Psycho / Ψυχώ



Πριν ξεκινήσω να σας πω ότι για το νούμερο δύο ήμουν ανάμεσα στο Ψυχώ και στο Vertigo! Τελικά, κατέληξα να τα βάλω με αυτή τη σειρά με απειροελάχιστη όμως διαφορά!

Η Μαριον (Τζάνετ Λι) κλέβει 40.000 δολάρια από το αφεντικό της, και το σκάει. Βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοτέλ, όπου ο ρεσεψιονιστ- γιος της ιδιοκτήτριας , Νόρμαν  (Άντονι Πέρκινς ) που είναι κλειστός και μοναχικός τύπος και περνάει τα βράδια του φροντίζοντας την άρρωστη μητέρα του, δειπνεί μαζί του! Λίγο μετά, και αφού ο Νόρμαν την παρακολουθεί από μια μικρή τρύπα στον τόιχο- creepy as hell- κάνει ντους, όπου δολοφονείται προφανώς από την μητέρα του. Αυτός, προκειμένου να την προστατεύσει κρύβει τα αποδεικτικά στοιχεία και το πτώμα, και έτσι ξεκινάνε οι έρευνες για το πτώμα της άτυχης νεαρής! 

Το Ψυχώ νομίζω είναι το καλύτερο θρίλερ έβερ!

Γιατί; Γιατί είναι η πιο...''αρρωστημένη'' ταινία όλων των εποχών! Η πιο τρομακτική, επική, σκοτεινή, συγκλονιστικά συγκλονστική ...

Για αυτήν εδώ τη σκηνή :


Η πιο γνωστή σκηνή στην ιστορία του κινηματογράφου. Διήρκησε 3 λεπτά, ενώ τα γυρίσματά της γινόντουσαν από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου το 1959. Με 50 κοψίματα στο μοντάζ, 77 διαφορτικές γωνίες λήψης και φυσικά με τη μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν, προκάλεσε φρενίτιδα και πανικό. Μάλιστα, όταν προβαλόταν στον κινηματογράφο, πολλοί  θεατές υποστήριζαν πως είδαν το αίμα κόκκινο, ενώ η ταινία φυσικά ήταν ασπρόμαυρη! Η δε πρωταγωνίστρια, Τζάνετ Λι μετά την προβολή της ταινίες δήλωσε πως σταμάτησε να κάνει ντουζ, και δεν έκλεινε ποτέ την κουρτίνα!

Φυσικά, άλλος ένας λόγος που η ταινία αυτή είναι μια από τις καλύτερες όχι μόνο του Χίτσκοκ, αλλά όλων των εποχών, είναι αυτό εδώ :


Όποιος έχει δει την ταινία, ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΕΙ και μόνο με μια φωτογραφία! Όποιος δεν την έχει δει, να πάει γρήγορα! Ευχαριστώ!

1. The rope / Ο Βρόγχος 


Μπορεί να σας φαίνεται περίεργη η επιλογή μου για την καλύτερη ταινία του Χίτσκοκ, αλλά για μένα  Ο Βρόγχος είναι μια ταινία που με σημάδεψε και με επηρέασε βαθύτατα, οπότε δε θα μπορούσα να μην την βάλω στην κορυφή!

Η ταινία αυτή, είναι μια πειραματική ταινία του Χίτσκοκ, και η πρώτη του έγχρωμη , χαρακτηρίστηκε άκρως προκλητική, κατάφερε όμως να αποφύγει τη λογοκρισία.  

Βασισμένη στο θεατρικό του Πάτρικ Χάμιλτον, παρακολουθούμε δύο φίλους που μένουν μαζί σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, όταν ξαφνικά αποφασίζουν να σκοτώσουν έναν φίλο τους και πρώην συμμαθητή τους, επειδή τον θεωρούν κατώτερο τους, και επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να πράξουν το τέλειο έγκλημα! Μέ έναν βρόγχο, σκοτώνουν τον πρώην συμμαθητή τους, και έπειτα για το...γιορτάσουν αποφασίζουν να κάνουν ένα πάρτυ! Κρύβουν το πτώμα στο μπαούλο που βρίσκεται στο σαλόνι, και φωνάζουν τον πατέρα, τη θεία και την κοπέλα του..νεκρού, καθώς και έναν πρώην καθηγητή τους, ο οποίος παρατηρεί κάποια περίεργα σημάδια που τον βάζουν σε υποψίες!



Η προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά των.. δολοφόνων και το...παιχνιδάκι τους, αφήνουν το θεατή με νεύρα και ταυτόχρονα με κομένη την ανάσα! Η ατμόσφαιρα είναι ''κλειστοφοβική'' και όλη η ταινία διαδραματίζεται στο διαμέρισμα, ενώ η τεχνική του Χίτσκοκ με τις λήψεις μακράς διαρκείας, δίνουν την άισθηση ενός συνεχόμενου πλάνου με ελάχιστο μοντάζ, κάτι που σε κάνει να νιώθεις πως βλέπεις μια θεατρική παράσταση.

Εκτός των άλλων, είναι έντονες οι αναφορές στον Ντοστογιέφσκι και στον Νίτσε, και στο ότι είναι δυνατόν να διαπραχτεί ένα έγκλημα μόνο και μόνο για την απόδειξη της ικανότητας πως μπορεί να γίνει! Ακόμα, είναι μια ταινία η οποία χρησιμοποιεί τον όρο ομοφυλοφιλία με το όνομά της, κάτι που λογοκρινόταν ως τότε.

Για εμένα, είναι μια αρκετά υποτιμημένη ταινία του Χίτσκοκ, που εγώ όταν την είχα δει, είχα μείνει με κομένη την ανάσα, είχα φάει τα νύχια μου, είχα φάει μέχρι και τα λύσσακα μου από την αγωνία και τα νεύρα, και μου δημιούργησε ένα συναίσθημα που δε μου έχει δημιουργήσει άλλη ταινία !


Αυτές ήταν οι 5 αγαπημένες μου ταινίες από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ !Απολαυστικές, τρομακτικές, σκοτεινές και πάντα αγαπημένες... Εξάλλου, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει...


Σωστά; 

Αλήθεια, εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία του;
Share this PostPin ThisShare on Google PlusEmail This

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design