Σελίδες

19 Νοε 2018

ΔιαβάΖω : Άκου Ανθρωπάκο / Βίλχελμ Ράιχ

Γεια και χαρά, Χαρά εδώ!

Σήμερα θα σας γράψω για ένα βιβλίο το οποίο είχα διαβάσει πολλές φορές αποσπασματικά, αφού φράσεις του κυκλοφορούν ελεύθερες στο internet, όμως δεν είχε τύχει να το διαβάσω ολοκληρωμένα!

Δεν ξέρω εάν είναι βιβλίο, απόσταγμα ζωής, φιλοσοφικό δοκίμιο, κοινωνικό - και ατομικό - βοήθημα, ή απλά μια φωνή κατακραυγής απέναντι σε εσένα. Σε έμενα. Σε όλους μας. Άκου Άνθρωπάκο, από τον Βιλχελμ Ράιχ, άκου ή μάλλον διάβασε, διάβασε αυτό το κείμενο και σίγουρα θα διαπιστώσεις ότι είσαι και εσύ ένας ανθρωπάκος, που όμως μπορείς να γίνεις ελεύθερος και να σπάσεις τα δεσμά! 






Μέσα σε αυτό το κείμενο ο Βίλχελμ Ράιχ προσπαθεί να δείξει με έναν σκληρό, καυστικό και σκληρό τρόπο την δική του αλήθεια. Πώς ο άνθρωπος γίνεται ανθρωπάκος... Πώς σκύβει το κεφάλι, πως δεν επαναστατεί, δεν ξεσηκώνεται, δεν τολμάει να ζήσει. Από αρχαιοτάτων χρόνων πληγώνει ο ένας τον άλλον, για να ''ανελιχθεί'' πατάει επί πτωμάτων, πολλές φορές σκάβοντας τον λάκκο του διπλανού του. Και κυρίως σε γεμίζει αλήθειες, από αυτές που σίγουρα ξέρεις, αλλά δεν θέλεις να ακούς.

Ο ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ, μαθητής του Φρόυντ, δημιούργησε τη δική του επανάσταση με τις ιδέες του περί σεξουαλικότητας τις δεκαετίες του '60 και του '70 , ενώ η διαμάχη του με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, (ήταν υποστηρικτής της εφαρμογής της οργονομίας )τον έβγαλε νοκ-άουτ. Φυλακίστηκε, και το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων του λογοκρίθηκε ή και καταστράφηκε.

Το κέιμενο του με τίτλο Άκου Ανθρωπάκο, γράφτηκε το 1946, και δημοσιεύτηκε το 1948, και αν και σε αρκετά σημεία ασκεί κριτική στον ναζισμό του Χίτλερ, μπορούμε να πούμε ότι αναφέρεται σε κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα που συναντούμε μέχρι σήμερα. Αυτός είναι και ένας λόγος που το βιβλιό αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι επίκαιρο. Μπορεί οι ανάγκες της κοινωνίας να αλλάζουν, όμως ο κεντρικός πυρήνας παραμένει και θα παραμένει ο ίδιος. Ο δρόμος για την  ατομική και κοινωνική ελευθερία θα είναι πάντα ανοικτός, αρκεί να ανοίξουμε μόνοι μας τα μάτια μας για να τον δούμε!

2 σχόλια:

  1. Είναι το αμέσως επόμενο στη λίστα μου μόλις τέλειωσω το confiteor!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω, θέλω να μου πεις οπωσδηποτε τη γνώμη σου για το confiteor!!!

      Διαγραφή

Copyright © by Jiubilo. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design